Rubriek: Economie

Verzet onder Chinese arbeiders groeit

In China verandert de wereld al enkele jaren in een zeer hoog tempo. Welvaart is voor een steeds groter wordende groep bereikbaar en rijkdom spreidt zich over het land uit. Maar de kloof tussen arm en rijk blijft groot en het verzet onder Chinese arbeiders groeit.

Lees verder...

Wijn is het nieuwe statussymbool

In China beginnen steeds meer mensen wijn als een statussymbool te zien. En met de snel groeiende welvaart zorgt dat ervoor dat steeds meer Chinezen wijn beginnen te drinken. Volgens een bericht in Trouw importeert China inmiddels meer wijn uit Frankrijk dan bijvoorbeeld Groot-Brittannië en Duitsland.

Lees verder...

Schwarzenegger wil Chinese treinen in Californië

Arnold Schwarzenegger, vroeger acteur in actiefilms en tegenwoordig gouverneur van Californië, wil graag net zo’n mooi hogesnelheidstreinnetwerk als in China momenteel wordt gebouwd. In China is op dit moment bijna 7.000 kilometer aan hogesnelheidsrails, en dat wordt alleen maar meer.

Lees verder...

Zo ziet het eruit: de fabriek van de wereld

China wordt al sinds enkele jaren door menigeen de fabriek van de wereld genoemd. Niet onterecht, want jarenlang hebben westerse merken hun productie overgebracht naar het verre oosten. Daar waren de lonen laag, zeurden de arbeiders niet en er waren altijd voldoende werknemers te vinden. Maar hoe ziet zo’n fabriek van de wereld er nou

Lees verder...

Griekenland, een kolonie van China?

Je las het hier al twee maanden terug, de Chinezen doen forse investeringen in Griekenland en verwachten op die manier een springplank te bouwen naar de rest van Europa. Maar daar houdt het niet mee op, want China is ook bezig met het voet aan wal krijgen in Rotterdam.

Lees verder...

Is Liverpool straks een Chinese voetbalclub?

Er zijn Chinezen die veel geld hebben. Heel veel geld. En wat kun je het beste doen als je veel geld hebt? Investeren. Maar als je veel geld hebt, wil je dat natuurlijk wel in iets leuks investeren. Bijvoorbeeld in een Engelse voetbalclub. Een club als Liverpool bijvoorbeeld, een ploeg die er financieel toch al

Lees verder...

In China is recyclen big business

Wie in China is geweest heeft ze ongetwijfeld gezien, de mannen en vrouwen die het plastic verzamelen. Met bakfietsen, vrachtwagens en gewoon met de hand. Want recyclen is big business in China, zoals in de bovenstaande reportage van Al Jazeera mooi in beeld wordt gebracht.

Lees verder...

IMF mag eindelijk over Chinese economie publiceren

Het heeft vier jaar geduurd, maar het Internationaal Monetair Fonds, wellicht beter bekend als IMF, heeft eindelijk toestemming gekregen om een rapport over de Chinese economie te publiceren. Tot nu toe hield China die publicatie tegen, omdat het IMF telkens zei dat de Chinese munt, de yuan, substantieel werd ondergewaardeerd.

Lees verder...

China is VS voorbij als grootste energieverbruiker

Altijd gedacht dat Amerika de grootste energieverbruiker is? Wel, dat is ook jarenlang het geval geweest. Maar tijden veranderen en sinds 2009 is China het land dat het meeste energie verbruikt. Daar werd vorig jaar namelijk voor 2,24 miljoen ton aan energie verbruikt, tegenover 2,17 miljoen ton in de VS.

Lees verder...

Parttime werken? Welnee, liever twee fulltime banen!

Terwijl hier in Nederland steeds meer mensen naar een parttime baan beginnen te verlangen, is dat in China toch wel even anders. Uit een onderzoek van China Youth Daily blijkt namelijk dat de overgrote meerderheid van de Chinezen het liefst een baan naast de fulltime baan zou willen hebben of inmiddels al heeft.

Lees verder...

Servië betaalt Donaubrug met Chinees geld

China gaat Servië geld lenen om een brug over de Donau bij Belgrado te bouwen. Van de 170 miljoen euro die Servië nodig heeft om een brug over één van Europa’s langste rivieren te bouwen, wordt 85 procent geleend van de Chinese Bank voor Export en Import. Dat schrijft BNR Nieuwsradio.

Lees verder...

China en Argentinië sluiten miljardendeal

China en Argentinië hebben een deal van 10 miljard dollar gesloten. Voor dat geld gaan Chinese firma’s spoorrails in Argentinië aanleggen en opknappen. De deal is gesloten tijdens het bezoek van de Argentijnse president Cristina Kirchner aan Beijing.

Lees verder...

China en India leiden de economische groei

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht een grotere groei van de economie dan eerder verwacht. Wereldwijd wordt de groei niet 4,2 procent, maar 4,6 procent. Een groei waarbij twee Aziatische reuzen voorop lopen: China en India.

Lees verder...

Forse verhoging minumloon in groot deel China

Het zat er al aan te komen. Na de stakingen in verschillende fabrieken, het door de knieën gaan van elektronicareus Foxconn en de aangekondigde loonsverhoging in onder meer hoofdstad Beijing, is het minimumloon op veel plekken in China op 1 juli fors omhoog gegaan.

Lees verder...