‘Dissident’ Liu Xiaobo krijgt Nobelprijs voor de Vrede

De Chinese ‘dissident’ Liu Xiaobo krijgt dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede. Dat heeft het Nobelprijscomité in Oslo vandaag bekend gemaakt. Liu werd in 2009 tot een gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij volgens de Chinese regering zou hebben bijgedragen aan ondermijning van de staat.

Schrijver en mensenrechtenstrijder Liu zet zich al jaren in voor de verbetering van mensenrechten in China, en heeft daar tot nu toe een hoge prijs voor moeten betalen. Liu werd al vier keer veroordeeld tot een gevangenisstraf, waarvan de laatste keer dus in 2009. Mensenrechtenorganisaties proberen sindsdien Liu weer op vrije voeten te krijgen, tot nu toe zonder succes. Zijn familie heeft inmiddels laten weten blij te zijn met de prijs, maar verwacht niet dat de autoriteiten Liu nu vervroegd vrij zullen laten.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een eerste reactie laten weten dat de toekenning van de prijs aan Liu de Nobelprijs ‘bespot en onteerd’. “De handelwijze van Liu is tegenovergesteld aan het doel van de Nobelprijs”, aldus een Chinese woordvoerder.

Lees ook:Japan: ‘Laat Liu Xiaobo vrij!’
Lees ook:Boek Chinese nobelprijswinnaar wordt vertaald
Lees ook:Europees Parlement tegen internetcensuur
Lees ook:Grote Prijs van China gaat naar Jenson Button
Lees ook:Vervelende klagers worden jaren vastgezet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>