Japan: ‘Laat Liu Xiaobo vrij!’

Japan heeft China vandaag opgeroepen de kersverse Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo vrij te laten. Liu won afgelopen vrijdag de Nobelprijs van de Vrede, maar zit sinds 2009 een lange celstraf uit wegens ondermijning van de staat.

De oproep van de Japanse premier Naoto Kan komt op een moment dat de relatie tussen Japan en China niet al te best is. De twee landen voerden onlangs nog een heftig politiek gevecht uit over de Diaoyu eilanden. Beide landen claimen eigenaar te zijn van deze eilandengroep. Japan arresteerde de bemanning van een Chinese vissersboot die zich in de buurt van deze eiland bevond, waarna de Chinese premier Wen Jiabao met stappen dreigde als Japan niet snel de kapitein van de boot vrij zou laten.

Of China zich ook maar iets aan zal trekken van de oproep om Liu Xiaobo vrij te laten, valt te betwijfelen. Volgens de Chinese regering is Liu een crimineel die de Nobelprijs nooit had mogen ontvangen. In een eerdere reactie zei een woordvoerder namens China dat ‘de handelwijze van Liu tegenovergesteld is aan het doel van de Nobelprijs’.

Lees ook:China en Japan ruzieën nog even door
Lees ook:‘Dissident’ Liu Xiaobo krijgt Nobelprijs voor de Vrede
Lees ook:China is boos: separatisten willen Japan bezoeken
Lees ook:Beijing wil geen boek over premier Wen Jiabao
Lees ook:China rekent dit jaar op 8 procent groei

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>