Rubriek: Samenleving

China’s één-kind-politiek blijft overeind

Alweer dertig jaar geleden stelde China het omstreden éénkindbeleid in. Dat maakt het voor veel Chinese gezinnen niet mogelijk meer dan één kind te nemen, wat al jarenlang grote sociale gevolgen heeft. Maar ondanks de grote nadelen van het omstreden beleid, heeft Beijing vandaag bekend gemaakt dat de één-kind-politiek voorlopig niet zal veranderen.

Lees verder...

Al eens met een frauderende piloot gevlogen?

Een echt prettig vooruitzicht kan je het niet noemen, als passagier in een vliegtuig zitten dat wordt bestuurd door een piloot die zijn cv naar eigen inzicht heeft ingevuld. Toch is dat wat meer dan 200 Chinese piloten hebben gedaan. Ze vervalsten hun kwalificaties en telden er voor het gemak maar wat extra vlieguren bij.

Lees verder...

Arme buurten in Beijing gaan ‘s nachts op slot

In Beijing worden wel erg harde maatregelen getroffen om het criminaliteitscijfer naar beneden te brengen. Want waar je in andere Chinese steden steeds vaker ziet dat buurten met een hek worden afgeschermd om de bewoners tegen misdadigers te beschermen, daar wordt in de Chinese hoofdstad een hek gebruikt om de inwoners van de buurt binnen

Lees verder...

‘China legt nooit verantwoording af voor Tiananmen’

China zal nooit verantwoording afleggen voor de gebeurtenissen op en na 4 juni 1989. Dat antwoordt 75 procent van de stemmers op de vraag ‘Zal de Chinese regering ooit zover komen dat ze verantwoording aflegt voor de gebeurtenissen op en na 4 juni 1989?’. 48 procent denkt dat Beijing dit niet doet omdat het een

Lees verder...

Al dat afval brengt China behoorlijk in gevaar

Wat te doen met afval, als er geen vuilnisman komt, mannen van de gemeente het niet meenemen en eigenlijk niemand weet wat je er wel mee moet doen? Dan kies je voor de meest makkelijke oplossing: je gooit het in de rivier. En dat is ook precies wat zo’n 150 miljoen Chinezen elke dag doen.

Lees verder...

Dodelijke aanslag op Chinese schoolkinderen

China is opnieuw in de ban van een aanslag op Chinese schoolkinderen. Na verschillende steekpartijen in het voorjaar, vond er nu een steekpartij plaats in Zibo, een stad in de provincie Shandong. Daarbij kwamen drie kleuters en een leraar om het leven.

Lees verder...

Kleinzoon Mao krijgt hoge post in het leger

De tijd van Mao Zedong ligt inmiddels alweer ruim dertig jaar achter ons, maar dat betekent beslist niet dat de voormalige leider van China al bijna vergeten is. Vandaag is het zijn kleinzoon Mao Xinyu die ons aan zijn grootvader doet herinneren.

Lees verder...

Aanslag op Chinees belastingkantoor eist levens

Een explosie in een belastingkantoor in Changsha, de hoofdstad van de Chinese provincie Hunan, heeft gistermiddag aan zeker vier mensen het leven gekost. Negentien anderen raakten gewond. Volgens het Chinese staatspersbureau was er sprake van een opzettelijke aanslag.

Lees verder...

Chinese boeven niet meer geketend door de straat

In sommige Chinese steden was het nog een gewoonte, het op straat laten zien wie de criminelen zijn. Dat deed de politie dan door die boeven aan elkaar vast te ketenen en ermee door de straat te lopen, ze op een groot plein te zetten of door ze op een open vrachtwagen door de stad

Lees verder...

Protesterende Chinezen spoorloos verdwenen

Acht inwoners van Fuxing, een dorp in het zuidwesten van China, zijn spoorloos verdwenen nadat ze hadden geprotesteerd tegen een plan van de lokale overheid. Die wil namelijk direct naast hun huizen een vuilnisbelt aanleggen. Zes andere inwoners van Fuxing zijn gearresteerd nadat ze hun bezwaar tegen dit plan kenbaar hadden gemaakt.

Lees verder...

Beijing zit opnieuw in een hittegolf

Terwijl in het zuiden van het land de regen met bakken tegelijk uit de hemel komt, zit de hoofdstad van China, Beijing, opnieuw in een hittegolf. Dat is niet voor het eerst deze maand, want een drie weken terug liep de temperatuur in Beijing ook al flink op.

Lees verder...

Borsten vergroten voor een betere baan

Altijd al nagedacht over een borstvergroting, neuscorrectie of het laten corrigeren van je oogleden? In Beijing is het in ieder geval iets wat steeds populairder wordt. En dan vooral onder studenten. Want hoe beter je eruitziet, hoe meer kans je na je studie hebt op een goede baan, is de gedachte.

Lees verder...