Rubriek: Politiek

Japan: ‘Laat Liu Xiaobo vrij!’

Japan heeft China vandaag opgeroepen de kersverse Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo vrij te laten. Liu won afgelopen vrijdag de Nobelprijs van de Vrede, maar zit sinds 2009 een lange celstraf uit wegens ondermijning van de staat.

Lees verder...

China’s één-kind-politiek blijft overeind

Alweer dertig jaar geleden stelde China het omstreden éénkindbeleid in. Dat maakt het voor veel Chinese gezinnen niet mogelijk meer dan één kind te nemen, wat al jarenlang grote sociale gevolgen heeft. Maar ondanks de grote nadelen van het omstreden beleid, heeft Beijing vandaag bekend gemaakt dat de één-kind-politiek voorlopig niet zal veranderen.

Lees verder...

China en Japan ruzieën nog even door

De diplomatieke rel tussen China en Japan heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. Want nu Japan heeft besloten de vorige week opgepakte kapitein voorlopig niet vrij te laten, begint ook premier Wen Jiabao zich met de ruzie te bemoeien. Wen dreigt met stappen als Japan niet heel snel de kapitein weer op vrije voeten laat.

Lees verder...

De straat op om tegen Japan te demonstreren

In China zijn gisteren grote groepen mensen de straat opgegaan om tegen Japan te demonstreren. De demonstraties zijn het gevolg van een diplomatieke rel die voorlopig alleen maar groter lijkt te worden.

Lees verder...

Een e-mail naar de president

Revolutionair zouden we het hier in Nederland beslist niet noemen. Maar in het grote China zijn veel zaken totaal anders dan in ons keurige, burgerlijke en democratische kikkerlandje. En dus mogen we het gerust als revolutionair bestempelen dat het sinds een paar dagen voor Chinese burgers mogelijk is een e-mail te sturen naar de leiders

Lees verder...

China blijft Noord-Koreaans bewind steunen

Een grote verrassing is het uiteraard niet, het nieuws dat China de opvolging van Kim Jong-il steunt. Toch is het wel weer kenmerkend voor de nog altijd innige band tussen China en Noord-Korea. Al zakt Noord-Korea nog zo diep in het moeras weg, Beijing blijft het regime omhelzen.

Lees verder...

Griekenland, een kolonie van China?

Je las het hier al twee maanden terug, de Chinezen doen forse investeringen in Griekenland en verwachten op die manier een springplank te bouwen naar de rest van Europa. Maar daar houdt het niet mee op, want China is ook bezig met het voet aan wal krijgen in Rotterdam.

Lees verder...

Chinese minister op bezoek bij Fidel Castro

Cuba en China. Kijkend naar de politiek die in beide landen wordt bedreven, hoeft het geen verrassing te zijn dat we het hier over twee goede vrienden hebben. En wat vinden we vandaag in het nieuws: de Chinese minister Yang Jiechi op bezoek bij niemand minder dan Fidel Castro.

Lees verder...

China helemaal niet blij met Amerikaanse marineschepen

Het afgelopen weekend zijn de VS en Zuid-Korea begonnen met marine-oefeningen. Dat doen de landen om Noord-Korea te laten zien dat ze niet onderschat moeten worden en dat ze klaar zijn voor een eventuele aanval vanuit Pyongyang. Ondertussen zitten de Chinese machthebbers knarsetandend toe te zien.

Lees verder...

Beijing verzet zich tegen Amerikaans machtsvertoon

Je zou het misschien bijna vergeten, maar een paar maanden terug werd de spanning tussen Noord- en Zuid-Korea behoorlijk opgevoerd na het zinken van marineschip de Cheonan. Bijna iedereen was ervan overtuigd dat een Noord-Koreaanse torpedo de oorzaak was, maar China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, weigerde Pyongyang van deze misdaad te beschuldigen. Na een

Lees verder...

Servië betaalt Donaubrug met Chinees geld

China gaat Servië geld lenen om een brug over de Donau bij Belgrado te bouwen. Van de 170 miljoen euro die Servië nodig heeft om een brug over één van Europa’s langste rivieren te bouwen, wordt 85 procent geleend van de Chinese Bank voor Export en Import. Dat schrijft BNR Nieuwsradio.

Lees verder...

China en Argentinië sluiten miljardendeal

China en Argentinië hebben een deal van 10 miljard dollar gesloten. Voor dat geld gaan Chinese firma’s spoorrails in Argentinië aanleggen en opknappen. De deal is gesloten tijdens het bezoek van de Argentijnse president Cristina Kirchner aan Beijing.

Lees verder...

Word lid van de Partij! Dat is goed voor je carrière

Het heeft weinig zin om het politieke stelsel van Nederland te vergelijken met dat van China. De stelsels lijken bijna in niets op elkaar. Toch is er in ieder geval één grote overeenkomst: in beide landen kan je lid worden van een politieke partij. In China is dat de Communistische Partij van China, de CCP.

Lees verder...

Hu Jintao mag dit jaar naar het Witte Huis

De Chinese president Hu Jintao is door de Amerikaanse president Barack Obama uitgenodigd dit jaar een staatsbezoek te brengen aan de Verenigde Staten. Dat schrijft De Telegraaf. Het is de eerste keer dat Hu door Obama wordt gevraagd eens in Washington op bezoek te komen.

Lees verder...

Taiwan vreest de grote macht uit Beijing

De relatie tussen Taiwan en China is altijd al een moeilijke geweest. Taiwan ziet zichzelf als een onafhankelijke staat, maar China beweert nog altijd dat het eiland een Chinese provincie is. Dat de twee landen sinds het aantreden van de Taiwanese president Ma Ying-jeou meer samenwerken, wordt dan ook niet door iedereen gewaardeerd.

Lees verder...