Favoriete plekken, nummer 8

panda, ChinaIedereen beleeft China op zijn eigen manier. Sommige toeristen
houden van vlaggetjes volgen, anderen zweren bij de Lonely Planet en
een volgende loopt zijn neus achterna. Iedereen heeft dus ook zijn
eigen favoriete plaatsen. Dit zijn die van mij.
Deze week: nummer 8:het panda breeding center in Chengdu.

Origineel is het niet. Massatoeristisch wel. Maar toch heb ik absoluut geen spijt van mijn bezoekje aan het wereldberoemde pandafokcentrum in de Sichuanese hoofdstad Chengdu. Het park is vergelijkbaar met onze oerhollandse Apenheul: veel bussen, veel vlaggetjes en gebaande paden door aangelegde speelweides en klimtoestellen. Het enige verschil is dat je apen ook in elke Nederlandse dierentuin kunt begluren. Een reuzenpanda had ik nog nooit in levenden lijve gezien.

Het park is verdeeld in verschillende afdelingen: de volwassenen, de 'jongeren' en de couveuse. Zolang je niet let op een gehaaste gids die druk met zijn armen zwaait en de massa's fototrekkende, schreeuwende toeristen, is het een genot om naar de wilde beren te kijken. Ze gaan in bad, lopen rond, krabben zich wat en slapen daarnaast hoofdzakelijk, op de meest luie manier: met armen en benen wijd en hangend in een klimtoestel. De kraamafdeling wekte mijn verbazing: twee kale cavia's van een paar weken oud lagen onder een warmtelamp, wachtend tot ze zes keer zo groot en tien keer zo zwaar zijn en zich bij de spelende kleuters kunnen voegen. Wie het leuk vindt om een wild dier te knuffelen en bewijs nodig heeft voor het thuisfront: tegen een redelijke bijdrage kun je jezelf voor eeuwig vastleggen met een puberpanda. Je moet er alleen wel even voor in de rij.

Lees ook:Favoriete plekken, nummer 5
Lees ook:Favoriete plekken, nummer 7
Lees ook:Favoriete plekken, nummer 9
Lees ook:Favoriete plekken, nummer 6
Lees ook:Favoriete plekken, nummer 10

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>