Rubriek: Arbeiders

Verzet onder Chinese arbeiders groeit

In China verandert de wereld al enkele jaren in een zeer hoog tempo. Welvaart is voor een steeds groter wordende groep bereikbaar en rijkdom spreidt zich over het land uit. Maar de kloof tussen arm en rijk blijft groot en het verzet onder Chinese arbeiders groeit.

Lees verder...

Werken kost elke dag aan 187 arbeiders het leven

Dat werken in China een stuk minder veilig is dan in Europa hoeft geen verrassing meer te zijn. Het verkeer, de industrie, de bouw en de mijnen eisen elk jaar duizenden levens. Maar het lijkt allemaal iets beter te gaan. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er namelijk 33.876 Chinezen op hun

Lees verder...

Parttime werken? Welnee, liever twee fulltime banen!

Terwijl hier in Nederland steeds meer mensen naar een parttime baan beginnen te verlangen, is dat in China toch wel even anders. Uit een onderzoek van China Youth Daily blijkt namelijk dat de overgrote meerderheid van de Chinezen het liefst een baan naast de fulltime baan zou willen hebben of inmiddels al heeft.

Lees verder...

Forse verhoging minumloon in groot deel China

Het zat er al aan te komen. Na de stakingen in verschillende fabrieken, het door de knieën gaan van elektronicareus Foxconn en de aangekondigde loonsverhoging in onder meer hoofdstad Beijing, is het minimumloon op veel plekken in China op 1 juli fors omhoog gegaan.

Lees verder...

WK Voetbal: Chinezen wel blij met Vuvuzela

Vanavond speelt Nederland de derde WK wedstrijd tegen Kameroen. Hoewel het nog even afwachten is of Oranje opnieuw weet te winnen, is in ieder geval één ding zeker: de vuvuzela’s zullen opnieuw ver boven alle andere stadiongeluiden uitkomen. En hoewel lang niet iedereen daar blij van wordt, is er in ieder geval één land dat

Lees verder...

Chinese Toyota fabriek ligt stil na staking

Een paar dagen terug werd de staking bij een autofabriek van Toyota opgelost, maar volgens een bericht in The New York Times hebben de fabrieksarbeiders van een andere Toyota fabriek in China het werk nu massaal neergelegd. Hierdoor is de productie van Toyota in deze fabriek volledig stil komen te liggen.

Lees verder...

Ook bij Toyota staken de Chinezen

Na Honda is nu ook Toyota in handen gevallen van Chinese stakers. Arbeidskrachten in een Toyota fabriek Tianjin legden dinsdag het werk neer en eisten een beter salaris. Met de staking wordt opnieuw duidelijk dat de arbeidsomstandigheden in China aan verandering onderhevig zijn.

Lees verder...

De export groeit en de arbeider wordt veeleisender

Vandaag werd bekend dat de Chinese export in mei met 50 procent is gegroeid ten opzichte van mei 2009. Dat heeft een Chinese regeringsfunctionaris bekend gemaakt. Het is een opvallend hoog cijfer, vooral nu de fabrieksarbeiders in China steeds meer te zeggen krijgen en de lonen hoger worden.

Lees verder...

Chinese arbeidsregels vaak nog niet nageleefd

Arbeidsregels worden in China nog altijd op grote schaal genegeerd. Ook in de eerste maanden van 2010 heeft dat voor een flink aantal slachtoffers gezorgd. Bij 36 grote arbeidsongevallen kwamen in de eerste vijf maanden van dit jaar zeker 499 mensen om het leven. Dat is 40 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Lees verder...

Chinese arbeiders zien flinke stijging minimumloon

Het minimumloon in de Chinese hoofdstad Beijing gaat met 20 procent omhoog. Dat schrijft De Volkskrant. Ook in miljoenenstad Shenzhen, waar zich onder meer een enorme fabriek van elektronicabedrijf Foxconn bevindt, gaat het minimumloon waarschijnlijk binnenkort met 10 tot 20 procent omhoog.

Lees verder...

Apple: een beetje winst voor Foxconn medewerkers

Apple maakt zich zorgen. De afgelopen weken kwam namelijk de gigantische elektronicafabrikant Foxconn negatief in het nieuws. Bij het bedrijf, waar meer dan 300.000 Chinezen werken, hebben namelijk de afgelopen maanden al tien medewerkers zelfmoord gepleegd. Ze konden het werk, de druk, het leven onder Foxconn niet langer aan.

Lees verder...

Chinese Honda bouwers staken door

Een staking in een Chinese fabriek is beslist niet alledaags, maar meer dan duizend Chinese fabrieksarbeiders van autofabrikant Honda zijn er één begonnen en ze zijn niet van plan hun staking zomaar op te geven. Voor de derde opeenvolgende dag weigeren ze nog voor het Japanse automerk aan de slag te gaan.

Lees verder...

Chinese Honda bouwers willen rechtvaardig loon

Stakende arbeiders zijn in China niet de gewoonste zaak ter wereld. Maar dat ook in China de arbeiders soms het werk neerleggen omdat ze het niet langer pikken, blijkt wel in Guangzhou. Daar hebben de medewerkers van een Honda fabriek al twee keer het werk een dag neergelegd.

Lees verder...

Levenslange celstraf na instorten gebouw

In Shanghai hebben twee mensen gisteren een levenslange celstraf gekregen in verband met corruptie. Zhang Zhiqin en Que Jingde zouden miljoenen hebben weggesluisd en direct betrokken zijn bij de slechte bouw van een flat in Shanghai. Door de slechte constructie zakte het gebouw in elkaar, waarbij een arbeider om het leven kwam.

Lees verder...