Rubriek: Buurlanden

China blijft Noord-Koreaans bewind steunen

Een grote verrassing is het uiteraard niet, het nieuws dat China de opvolging van Kim Jong-il steunt. Toch is het wel weer kenmerkend voor de nog altijd innige band tussen China en Noord-Korea. Al zakt Noord-Korea nog zo diep in het moeras weg, Beijing blijft het regime omhelzen.

Lees verder...

China helemaal niet blij met Amerikaanse marineschepen

Het afgelopen weekend zijn de VS en Zuid-Korea begonnen met marine-oefeningen. Dat doen de landen om Noord-Korea te laten zien dat ze niet onderschat moeten worden en dat ze klaar zijn voor een eventuele aanval vanuit Pyongyang. Ondertussen zitten de Chinese machthebbers knarsetandend toe te zien.

Lees verder...

Beijing verzet zich tegen Amerikaans machtsvertoon

Je zou het misschien bijna vergeten, maar een paar maanden terug werd de spanning tussen Noord- en Zuid-Korea behoorlijk opgevoerd na het zinken van marineschip de Cheonan. Bijna iedereen was ervan overtuigd dat een Noord-Koreaanse torpedo de oorzaak was, maar China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, weigerde Pyongyang van deze misdaad te beschuldigen. Na een

Lees verder...

WK-gokkers in Azië massaal gearresteerd

In Hong Kong werd een maand geleden al een deel van de Aziatische gokmaffia opgerold, maar Interpol heeft nu een echt grote slag gemaakt. Ruim vijfduizend mensen in China, Maleisië, Thailand, Singapore en Hong Kong zijn opgepakt omdat ze zich hebben ingelaten met gokken op wedstrijden van het WK voetbal.

Lees verder...

China en India leiden de economische groei

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht een grotere groei van de economie dan eerder verwacht. Wereldwijd wordt de groei niet 4,2 procent, maar 4,6 procent. Een groei waarbij twee Aziatische reuzen voorop lopen: China en India.

Lees verder...

Taiwan vreest de grote macht uit Beijing

De relatie tussen Taiwan en China is altijd al een moeilijke geweest. Taiwan ziet zichzelf als een onafhankelijke staat, maar China beweert nog altijd dat het eiland een Chinese provincie is. Dat de twee landen sinds het aantreden van de Taiwanese president Ma Ying-jeou meer samenwerken, wordt dan ook niet door iedereen gewaardeerd.

Lees verder...

Chinese voetbalfans willen ontslag nationaal team

Chinese voetbalfans baalden er al van dat hun nationale team zich niet had weten te plaatsen voor het WK in Zuid-Afrika. En nu de buurlanden het niet heel slecht doen, heeft het nationale elftal het helemaal verbruid en neemt de jaloezie op wel geplaatste landen als Japan, Zuid-Korea en Noord-Korea alleen maar toe.

Lees verder...

China en Rusland ongerust over toestand Kirgizië

De Chinese president Hu Jintao en zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de situatie in Kirgizië. Dat schrijft het NRC Handelsblad. In het zuiden van Kirgizië was het de afgelopen dagen opnieuw zeer onrustig. Er braken rellen uit waarbij tenminste 50 doden en meer dan 500 gewonden zijn gevallen.

Lees verder...

Medeleven Noord-Korea na fataal schietincident

Noord-Korea heeft zijn medeleven betoond na een fataal schietincident in Dandong, aan de grens met China. Bij het incident werden drie Chinezen door een Noord-Koreaanse grenswacht doodgeschoten, omdat hij dacht dat de Chinezen illegaal de grens over wilde steken. Een vierde Chinees raakte gewond.

Lees verder...

China brengt nog geen licht in Korea conflict

De Chinese premier Wen Jiabao was in Zuid-Korea om met de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak en de Japanse premier Yukio Hatoyama over het Korea conflict te praten, maar veel verder zijn de landen daarmee niet gekomen. Wen weigert nog steeds partij te kiezen en zegt pas een oordeel te kunnen vellen als er een objectief

Lees verder...

Kan China de oorlog nog voorkomen?

Inmiddels is het alweer meer dan een week geleden dat China de beide Korea’s opriep vooral rustig te blijven. En hoewel de landen elkaar nog niet bestoken met raketten, bommen en militairen, is het duidelijk dat die oproep niet voldoende is. Alle banden tussen Zuid- en Noord-Korea zijn inmiddels verbroken, Zuid-Korea is naar de VN-Veiligheidsraad

Lees verder...

Gaat China Noord-Korea opnieuw beschermen?

Zuid-Korea gaat naar de VN-Veiligheidsraad om de Noord-Koreaanse aanval op het marineschip de ‘Cheonan’ voor te leggen. Bij de torpedo-aanval op het marineschip kwamen 46 Zuid-Koreaanse militairen om het leven. Er zijn bewijzen gevonden dat de torpedo afkomstig is van een Noord-Koreaanse onderzeeër, maar in Pyongyang wordt alles ontkend.

Lees verder...

China hoopt vooral dat de Korea’s rustig blijven

De Chinese minister van buitenlandse zaken, Cui Tiankai, heeft Zuid- en Noord-Korea opgeroepen kalm te blijven. Dat deed Cui nadat duidelijk was geworden dat een Zuid-Koreaanse marineschip op 26 maart wel degelijk door een Noord-Koreaanse torpedo tot zinken is gebracht.

Lees verder...