Onrust in Kirgizië: China haalt burgers terug

China heeft gisteren drie vliegtuigen ingezet om Chinese burgers uit buurland Kirgizië te halen. In Kirgizië woedt sinds enkele dagen een felle strijd tussen Kirgiezen en Oezbeken. Daarbij zijn al zeker 170 mensen om het leven gekomen.

Hoeveel Chinezen er exact in Kirgizië wonen is onbekend, maar volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken hebben rond de zeshonderd Chinezen aangegeven dat ze momenteel liever terug gaan naar het vaderland. De regering reageerde daarop door drie vliegtuigen van het zuiden van Kirgizië naar Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang, te laten vliegen. Mogelijk volgen er later deze week nog meer vluchten.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken liet gisteren weten dat China hoopt dat Kirgizië de problemen snel onder controle heeft. “Als vriendelijke buur is China zeer ongerust over de onrust in het zuiden van Kirgizië”, aldus een officiële verklaring. China heeft gisteren tevens vliegtuigen met hulpgoederen naar Kirgizië gestuurd. Onder meer eten, water, tenten en medicijnen zijn naar de stad Osj gebracht.

Lees ook:China en Rusland ongerust over toestand Kirgizië
Lees ook:De VS en China praten over geld en politiek
Lees ook:Medeleven Noord-Korea na fataal schietincident
Lees ook:‘Dissident’ Liu Xiaobo krijgt Nobelprijs voor de Vrede
Lees ook:Spelen en mensenrechten scheiden, vinden Nederlanders

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>