Medeleven Noord-Korea na fataal schietincident

Noord-Korea heeft zijn medeleven betoond na een fataal schietincident in Dandong, aan de grens met China. Bij het incident werden drie Chinezen door een Noord-Koreaanse grenswacht doodgeschoten, omdat hij dacht dat de Chinezen illegaal de grens over wilde steken. Een vierde Chinees raakte gewond.

De schietpartij zorgde een paar dagen terug voor ophef in Beijing. China diende zelfs publiekelijk een formele klacht in bij de Noord-Koreaanse regering, een unieke gebeurtenis, daar China in het openbaar altijd zeer terughoudend is met kritiek op het beleid van de communistische bondgenoot.

Volgens een woordvoerder van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken gaan beide landen uitzoeken wat er precies is gebeurd in Dandong. Noord-Korea heeft aan China laten weten dat de dood van de drie Chinezen, die in Dandong waren om handel te drijven, het land veel verdriet doet en dat een dergelijk ongeluk niet nog eens zal gebeuren.

Het incident komt vooral voor Noord-Korea op een zeer ongelukkig tijdstip. Na het zinken van het Zuid-Koreaanse marineschip Cheonan liep de spanning in de grensregio de afgelopen weken op tot een kookpunt. Tot nu toe liet China zich, ondanks de druk uit andere landen, nauwelijks uit over dat conflict en werden de beide Korea’s opgeroepen de kalmte te bewaren. Maar ook het geduld van Beijing kan een keer opraken, zeker als Noord-Korea onschuldige Chinezen omver begint te schieten.

Lees ook:Gaat China Noord-Korea opnieuw beschermen?
Lees ook:China hoopt vooral dat de Korea’s rustig blijven
Lees ook:Gaat Kim Jong-Il nu echt naar China?
Lees ook:Zeer onofficieel, maar Kim Jong-Il is in Beijing
Lees ook:Noord-Korea vraagt Chinezen op WK te juichen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>