Rubriek: Mensenrechten

Boek Chinese nobelprijswinnaar wordt vertaald

Het boek ‘The Monologues of a Doomsday’s Survivor’ van de Chinese Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo komt volgend jaar uit in een Nederlandstalige versie. Dat heeft uitgeverij De Geus enkele dagen geleden bekend gemaakt. Liu won vorige week de Nobelprijs voor de Vrede, wat de Chinese autoriteiten erg kwaad maakte. Zij zien Liu als een crimineel en

Lees verder...

Japan: ‘Laat Liu Xiaobo vrij!’

Japan heeft China vandaag opgeroepen de kersverse Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo vrij te laten. Liu won afgelopen vrijdag de Nobelprijs van de Vrede, maar zit sinds 2009 een lange celstraf uit wegens ondermijning van de staat.

Lees verder...

‘Dissident’ Liu Xiaobo krijgt Nobelprijs voor de Vrede

De Chinese ‘dissident’ Liu Xiaobo krijgt dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede. Dat heeft het Nobelprijscomité in Oslo vandaag bekend gemaakt. Liu werd in 2009 tot een gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij volgens de Chinese regering zou hebben bijgedragen aan ondermijning van de staat.

Lees verder...

Arme buurten in Beijing gaan ‘s nachts op slot

In Beijing worden wel erg harde maatregelen getroffen om het criminaliteitscijfer naar beneden te brengen. Want waar je in andere Chinese steden steeds vaker ziet dat buurten met een hek worden afgeschermd om de bewoners tegen misdadigers te beschermen, daar wordt in de Chinese hoofdstad een hek gebruikt om de inwoners van de buurt binnen

Lees verder...

‘China legt nooit verantwoording af voor Tiananmen’

China zal nooit verantwoording afleggen voor de gebeurtenissen op en na 4 juni 1989. Dat antwoordt 75 procent van de stemmers op de vraag ‘Zal de Chinese regering ooit zover komen dat ze verantwoording aflegt voor de gebeurtenissen op en na 4 juni 1989?’. 48 procent denkt dat Beijing dit niet doet omdat het een

Lees verder...

Protesterende Chinezen spoorloos verdwenen

Acht inwoners van Fuxing, een dorp in het zuidwesten van China, zijn spoorloos verdwenen nadat ze hadden geprotesteerd tegen een plan van de lokale overheid. Die wil namelijk direct naast hun huizen een vuilnisbelt aanleggen. Zes andere inwoners van Fuxing zijn gearresteerd nadat ze hun bezwaar tegen dit plan kenbaar hadden gemaakt.

Lees verder...

China gaat criteria voor executies aanpassen

Al sinds jaren is China het land waar jaarlijks het hoogste aantal executies worden uitgevoerd. Kritiek vanuit andere landen en internationale organisaties liet Beijing tot nu onberoerd. Maar vandaag maakte China plotseling bekend dat de criteria voor de doodstraf worden aangepast, en dat in positieve zin.

Lees verder...

15 jaar cel voor kritische Oeigoerse journalist

De Oeigoerse journalist Hairat Niyaz, ook bekend als Gheyret Niyaz, heeft een celstraf van vijftien jaar gekregen. De Chinese rechtbank veroordeelde Niyaz tot deze zware straf omdat hij na de rellen van vorig jaar juli in Xinjiang met buitenlandse journalisten heeft gepraat. Daarmee zou hij de staatsveiligheid in gevaar hebben gebracht.

Lees verder...

Is dat wel verstandig, zo’n WK voetbal in China?

Als Zuid-Afrika het WK voetbal kan organiseren, en Brazilië over vier jaar gastland is, waarom organiseert China het WK dan niet over zestien jaar, in 2026? Dat moet ongeveer de gedachte zijn geweest van Wei Di, voorzitter van de Chinese voetbalbond. Gisteren maakte Wei bekend dat China zich kandidaat gaat stellen als gastland in 2026.

Lees verder...

Vijf jaar cel na publicatie Dalai Lama artikel

De Chinese milieudeskundige Rinchen Samdrup is veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar. Hij kreeg de straf omdat er op zijn website een artikel over de Dalai Lama was gepubliceerd. Volgens een Chinese rechtbank zette hij daarmee aan tot separatisme. Dat schrijft de BBC.

Lees verder...

Een jaar na 5 juli: Urumqi is een stad van angst

Maandag, 5 juli, is het een jaar geleden dat in Urumqi, de hoofdstad van de autonome regio Xinjiang, hevige gevechten uitbraken tussen Han-Chinezen en Oeigoeren. Er vielen zeker tweehonderd doden, het Chinese leger greep hard in en bleef sinds vorig jaar juli nadrukkelijk aanwezig in Urumqi.

Lees verder...

Overheid blokkeert publicatie memoires ex-premier

Een uitgever in Hong Kong was van plan een boek uit te brengen met de memoires van China’s voormalige premier Li Peng, maar deze publicatie is na tussenkomst van de Chinese overheid geannuleerd. De publicatie zou betrekking hebben op het dagboek dat Li Peng bij hield tijdens de demonstraties op het Plein van de Hemelse

Lees verder...

VS: ‘laat activisten Tiananmen-protest vrij’

Amerika heeft China gisteren opgeroepen de nog vast zittende activisten van het Tiananmen-protest vrij te laten. Gisteren was het precies 21 jaar geleden dat het Tiananmen-protest in Beijing op wrede wijze door het Chinese leger werd beëindigd. Honderden kwamen daarbij om het leven, een onbekend aantal activisten werd achter slot en grendel gezet.

Lees verder...