Verboden te roken? Ach, dacht de Chinees…

Wie onlangs in het verre oosten is geweest, weet dat de Chinezen dol zijn op sigaretten. Op het toilet, in de kroeg, in het restaurant, op het station, in sommige treinen, op de bouwterreinen en ook op kantoor steken Chinezen graag een sigaret op. Jarenlang leek de overheid zich er niet druk om te maken. En waarom zouden ze? Roken leverde immers veel geld op. In Shanghai lijkt het tij langzaam te keren.

‘Verboden te roken’ gebieden waren er al in Shanghai. Maar omdat controle en sancties uitbleven, hadden die tot nu toe weinig effect. Met ingang van 1 maart zullen er echter 200.000 vrijwilligers door de megastad lopen om de regelgeving te controleren. Steekt iemand bij een ‘Verboden te roken’ bord toch een sigaret op, dan krijgt diegene direct een waarschuwing. Indien dat geen effect heeft, wordt er een overheidsfunctionaris (vermoedelijk een politieman) opgeroepen om de roker een boete te geven. Die boete kan oplopen tot 200 yuan, een slordige 20 euro, wat voor een groot deel van de Chinese arbeiders veel geld is.

Op deze manier hoopt de overheid iets te doen aan het rookgedrag in de stad. Dat zou Shanghai goed uitkomen, want met het naderen van World Expo wil de overheid vooral dat de stad zo schoon mogelijk is. Shanghainezen die in alle rust onder een ‘Verboden te roken’ een sigaret opsteken, dat kan natuurlijk niet. Helemaal niet wanneer de stad overspoeld wordt door buitenlandse toeristen. Dan hoort de Chinees zich voorbeeldig te gedragen.

Lees ook:Roken is in China straks niet meer wat het was
Lees ook:Rokende toeristen krijgen het zwaar in Hong Kong
Lees ook:Gokken op voetbal? Leuk, maar niet in Hong Kong
Lees ook:17-jarige mag in Shanghai de hond niet uitlaten
Lees ook:Vuurwerk legt historische toren in de as

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>