China koopt grote invloed op olie-industrie Nigeria

China en Nigeria hebben een groot oliecontract getekend. Nigeria heeft op dit moment nog een groot olieprobleem (check deze BBC reportage maar eens) en China heeft zich opgeworpen als de grote investeerder, een rol die het Aziatische land in de afgelopen jaren steeds vaker in Afrika op zich heeft genomen.

Met het contract is een bedrag gemoeid van 23 miljard dollar. De landen hebben afgesproken dat het Chinese staatsbedrijf CSCEC drie raffinaderijen en een petrochemisch complex gaat bouwen. Per dag zou dat zo’n 750.000 vaten olie moeten opleveren.

Het is nog niet duidelijk wanneer de Chinezen beginnen met bouwen in Nigeria, maar de deal laat maar weer eens zien dat de invloed van China in Afrika alsmaar groeiende is. Waar Europa en de VS zich vooral bezig houden met geld geven aan Afrikaanse landen, daar is China vooral bezig met mega-investeringen in de infrastructuur, de landbouw en de olie-industrie. Het lijkt een beloftevolle strategie, maar zijn de Afrikanen daar ook echt mee geholpen?

Lees ook:Wordt China de baas van Afrika?
Lees ook:Diabetes bij 1 op de 10 volwassenen in China
Lees ook:Chinese staatspers komt met eigen CNN
Lees ook:Werkgevers niet blij met voetbalgekke Chinezen
Lees ook:Computers dumpen wordt groot Chinees probleem

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>