Wat doet Nederland op Shanghai Expo?

Terwijl de organisatie in Shanghai er nog niet helemaal klaar voor is – er zouden nog wat problemen zijn – komt de opening van World Expo nu echt dichtbij. Over ongeveer vier dagen gaan de deuren van de grootste wereldtentoonstelling open voor het publiek. Meer dan 180 landen werken mee en ruim 70 miljoen bezoekers worden verwacht. Maar wat is nou eigenlijk de Nederlandse inbreng?

Allereerst is er het Nederlandse paviljoen ‘Happy Street‘. ‘Happy Street’ is een ontwerp van John Körmeling en doet qua ontwerp zowel denken aan een 8 (het Chinese geluksgetal) als aan een echte oranje (en dus Nederlandse) kroon. Het paviljoen, dat in de buurt te vinden is van de overige Europese landen, is eigenlijk een straat. Een straat met 28 huisjes en andere objecten. Bedoeld om te laten zien dat Nederland niet alleen maar tulpen, klompen en Vincent van Gogh is, maar ook een modern land dat probeert het evenwicht te vinden tussen stad en natuur. Nederland sluit daarmee aan op het thema ‘Better city, better life’.

Naast ‘Happy Street’ is er nog een Nederlands paviljoen. Rotterdam heeft namelijk een eigen paviljoen op de ‘Urban best practice area’, waar ook steden als Hong Kong, Madrid en Londen zijn vertegenwoordigd. In ‘Rotterdam Water City‘ laten de Rotterdammers zien dat ze een inspirerende stad zijn als het gaat om water en klimaat. Klimaatverandering is bijvoorbeeld niet een bedreiging in de ogen van de Rotterdammers, maar juist een kans. Het ontwerp is van de Willem de Kooning Academie. Half april was het paviljoen nog niet af, maar volgens de organisatie zou het toch echt voor 1 mei klaar moeten zijn.

En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, is er ook nog het Dutch Culture Centre. Dit centrum is echter niet op het Expo terrein te vinden, maar in de binnenstad van Shanghai. Tijdens de Expo periode (1 mei tot 1 november) werken Chinese en Nederlandse kunstenaars hier samen. Er zijn voorstellingen, exposities, colleges, en ga zo nog maar even door. Het Dutch Culture Center is te vinden op 800 Changde Lu, dat is vlakbij Changping Lu, in het Jing’an District.

Ga jij toevallig binnenkort naar World Expo om te werken of gewoon om een kijkje te nemen? Dan wens ik je alvast veel plezier en laat eens weten hoe het je bevalt. Dat kan door bijvoorbeeld op dit bericht te reageren.

Lees ook:‘Happy Street’ zeer succesvol in Shanghai
Lees ook:Máxima en Willem-Alexander naar Shanghai Expo
Lees ook:‘Happy Street mooiste gebouw dat ik ooit heb gezien’
Lees ook:Hollandse glorie op World Expo in China
Lees ook:Shanghai Expo: ‘Happy Street’ niet op tijd af

1 Reacties // Reageer

One thought on “Wat doet Nederland op Shanghai Expo?

  1. Michiel Berssenbrugge

    Op de World Expo pronkt in de World Home de Keuken van de Toekomst die wij bij Sandenburg concept creation ontworpen en ontwikkeld hebben. Opdrachtgever is het Chinese Oulin. De Chinese autoriteiten willen hier aan hun landgenoten een levensstijl laten zien die bovenal ‘groen’ is. Hun omschrijving is dan ook.

    ‘A low-carbon, intelligent kitchen with an ecological, environmental friendly, intelligent and humanized concept, which is guided by environmental protection, humanized technology and innovative classical element of “new European living aesthetics”. It advocates higher-quality and better life.

    Met de Agrarische Universiteit in Beijing hebben we ondermeer met Oulin een mini-kas wand voor de keuken ontwikkeld waar je eigen groente en kruiden groeien. Heel mooi geworden.

    De vorm van de keuken van de toekomst kun je zien op Sandenburg.com. Meer foto’s zijn onderweg. De officiële presentatie was afgelopen week. Door de aswolk spraken we de vele genodigden en media via een video-mail toe.

    Het was een bijzonder project, in een bijzonder land met bijzondere aspecten en heel spannend. Maar het is gelukt en op tijd.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>