Examenstress in China

In Nederland kunnen scholieren weer opgelucht ademhalen: hun laatste strijd voor een voldoende op het middelbaar onderwijs zit erop. In China slaat de stress deze week pas toe. En dan niet in Hollandse mate. In mijn afstudeerscriptie over een nieuwe generatie Chinezen, wijdde ik er al een hoofdstuk aan: studiedruk en het belang van een goede vervolgopleiding. Komend weekend doen middelbare scholieren toelatingsexamen in de hoop aangenomen te worden op prestigieuze universiteiten als Qinghua of Beida. Voor veel studenten zit die carrière er echter niet in. Niet eens omdat ze niet voldoende scoren op de toets: geld speelt ook een rol. En zonder ouders die het collegegeld kunnen betalen, wordt een beurs wel heel belangrijk. Geen wonder dat ouders en kinderen zich komend weekend afsluiten van de buitenwereld. De score is hun toekomst.

Lezen over de examengekte in China? Vanessa Fong schreef er het prachtige populair wetenschappelijke boek Only Hope over. 

Lees ook:Ouders van getroffen kinderen in Sichuan in protest
Lees ook:Druk op de schouders
Lees ook:Olympische weerstations
Lees ook:In de rij voor een baan
Lees ook:China maakt weer kunstmatige regen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>