Tibetanen treffen Chinees leger bij sit-in

Ongeveer vierhonderd Tibetanen hebben op de eerste dag van het Tibetaans Nieuwjaar in Ngaba, een kleine stad in de provincie Sichuan, door middel van een sit-in de doden herdacht die in maart 2008 vielen bij grote protesten tegen China. Een vreedzame bijeenkomst die bij het Chinese leger niet in goede aarde viel. Chinese soldaten omsingelden de groep en namen telefoons in beslag van mensen die video’s en foto’s maakten.

De Tibetaanse monniken en hun volgelingen bevonden zich in het centrum van de stad, spraken gebeden uit en gooiden Tsampa in de lucht, een gerstemeel die in Tibet vaak als basis van een maaltijd geldt. Hoewel er al snel aanwijzingen binnenkwamen dat de actie zou escaleren, bleven de Tibetanen zitten tot het Chinese leger hen begon te omsingelen. Of daarbij arrestaties zijn verricht of gewonden zijn gevallen, is niet bekend. De Dalai Lama riep de buiten Tibet wonende Tibetanen gisteren nog op het Tibetaanse nieuwjaar niet te vieren, dit uit solidariteit met de mensen die nog in Tibet wonen en minder vrijheid genieten.

Lees ook:‘Chinees leger martelde bij demonstraties Tibet’
Lees ook:10 maart: de Tibetaanse Opstandsdag
Lees ook:Rellen in Tibet
Lees ook:Tibet ziet sterke groei toerisme
Lees ook:De Dalai Lama reageert

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>