Beijing wil met de trein naar Londen

Dat China enorme ambities heeft als het gaat om hogesnelheidstreinen werd hier al eerder geschreven. Maar vandaag werd bekend dat de ambities nog veel verder gaan dan nieuwe spoorlijnen in het binnenland en CRH’s die elke grote stad aandoen. Beijing wil namelijk een hogesnelheidstrein die van de Chinese hoofdstad naar Londen rijdt.

De trein die de Chinese spoorwegen voor ogen hebben moet dit nieuwe traject, dat 13.000 kilometer lang is, in twee dagen afleggen. Daarmee duurt de reis nog altijd een stuk langer dan de dikke tien uur vliegen van Beijing naar Londen maar daar staat dan wel tegenover dat de trein een aantal aardige tussenstops maakt. Zo zal de trein vanuit Beijing stoppen in de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar, het Siberische Irkutsk, de Kazachstaanse hoofdstad Astana, de Russische steden Jekaterinenburg, Moskou en Sint-Petersburg, de Oekraïense hoofdstad Kiev, het Poolse Warschau, de Duitse hoofdstad Berlijn, de Franse hoofdstad Parijs, om uiteindelijk in Londen te eindigen. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, wil China ook graag dat er nog overstappunten komen voor lijnen naar Aziatische landen als Vietnam, India, Afghanistan en Pakistan.

De trein die Beijing voor ogen heeft moet een topsnelheid kunnen halen van 320 kilometer per uur. Volgens de Belgische krant De Standaard heeft de Chinese consultant Wang Menshu gezegd dat het traject over een jaar of tien klaar kan zijn. Op dit moment is er natuurlijk al de Trans-Siberische spoorlijn die van Moskou naar Beijing voert, een traject van zo’n 9.000 kilometer. Maar die reis duurt met zeven dagen aanzienlijk langer dan het nieuwe traject dat Beijing voor ogen heeft. En hoewel het Londen-Beijing traject niet in Nederland of België stopt, kun je vanuit Utrecht veel sneller een trein naar Berlijn of Parijs nemen dan naar Moskou. Dat gaat het nemen van de trein naar China in de toekomst wel heel aantrekkelijk maken.

Lees ook:China wil nog veel meer metro’s in de steden
Lees ook:900 kilometer in drie uur, zonder vliegtuig
Lees ook:China ontwikkelt trein van 600 km per uur
Lees ook:Chinese trein gaat straks 380 km per uur
Lees ook:De trein wordt sneller en sneller

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>