Bloggen ook in China populair

Er zijn in China maarliefst 17.48 miljoen mensen met een blog, daar boke genaamd. Daarvan is meer dan 37 procent student, komt uit onderzoek naar voren. De jonge Chinezen vinden bloggen zo interessant omdat ze hun eigen schrijfstijl kunnen ontwikkelen en niet constant verbeterd worden.

Hoe leuk het ook klinkt, echt vrij zijn de bloggers niet. Regelmatig worden kritische bloggers van het web gekickt door de Chinese overheid omdat ze iets aan te merken hebben op gevoelige politieke zaken. Hopelijk kan het Chinese censuurapparaat het snelgroeiende bloggersaantal binnenkort niet meer overzien en zullen ook westerse aanbieders als Microsoft, Yahoo en Google geen verklikker meer spelen. Pas dan kunnen de enthousiaste bloggers ook in China hun mening gaan geven.

Lees ook:Diplomatieke status Nederlandse sporters in China?
Lees ook:Chinese dolfijn ziek door domme bezoekers
Lees ook:China dikt censuur nog even aan
Lees ook:Ook Verenigd Koninkrijk krijgt veeg uit de pan
Lees ook:Massamediatraining voor Chinese Partijbonzen

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Bloggen ook in China populair

  1. Marc

    Ik volg je blog sinds een paar dagen, omdat ik hoopte dat je met jouw achtergrond iets genuanceerder naar China zou kunnen kijken dan de gemiddelde Westerse journalist. Uit dit stukje blijkt echter dat dit helaas niet zo is. Altijd komt censuur naar voren als het over de media in China gaat, terwijl dit een absolute non-issue is voor jongeren hier.

    Niemand voelt zich hier onvrij, en op internet wordt over alles geschreven. Je opmerking “Pas dan kunnen de enthousiaste bloggers ook in China hun mening gaan geven” slaat echt nergens op. Wanneer ben je voor het laatst in China geweest, in 1985? Kom hier maar eens tijd wonen en ga met mensen praten, en schrijf dan deze blog post nog een keer.

      /   Reply  / 
  2. Carolien

    Ik ben een maand geleden nog in China geweest. In september 2005 heb ik met heel veel jongeren gesproken ivm mijn afstudeerscriptie. Ik zeg ook niet dat zij zich niet vrij voelen. Misschien is het voor hen een non-issue en zijn ze er minder mee bezig (wat inderdaad ook vaak bleek uit mijn gesprekken met hen), voor mij is het dat zeker niet. Feit blijft dat er journalisten en internetgebruikers (dus ook bloggers) kunnen worden opgepakt bij ‘dubieuze’ berichtgeving. Ik ben het met je eens dat jongeren over het algemeen hun mening kunnen geven als het gaat om alledaagse zaken, maar met politiek etc kunnen zij zich in China nog altijd niet bemoeien.
    Het gaat er voor mij in dit stuk dus niet om of Chinese jongeren zich bij de internetcensuur hebben neergelegd, maar om het feit dat die censuur in China nog altijd bestaat, ook in 2007/8. Ik vind het juist belangrijk om Chinese krantenberichten te nuanceren. Het goede nieuws dat zij brengen heeft nu eenmaal vaak een schaduwzijde, dat in die media niet vermeld wordt.

      /   Reply  / 
  3. Carolien

    Marc, nog even een vraag: uit jouw reactie maak ik op dat je in China zit. Vanuit Nederland is het moeilijk interessante blogs van Chinese jongeren te vinden en te volgen, dus ik zou blij zijn met links naar populaire websites en interessante berichten. Wellicht heb jij een tip?

      /   Reply  / 
  4. Marc

    Carolien, ik woon sinds 8 jaar in China, waar ik onder meer co-founder ben van Tudou.com (China’s grootste video site). Daardoor weet ik vrij veel van internet en ook censuur. Wij merken dat er op zich geen problemen zijn als mensen politieke filmpjes plaatsen, maar dat dit pas een issue wordt als het door de buitenlandse media opgepikt wordt.

    Als bloggers in de problemen komen is dit met name omdat ze continu te ver gaan, zonder op waarschuwingen te reageren. Je wordt niet zomaar opgepakt hier, i.t.t. wat in de media gezegd wordt. Het interessante is dat de meeste mensen hier ook achter staan, omdat dit de harmonie verstoort. Chinezen zijn zoals je weet niet zo individualistisch als Westerlingen, en de groep gaat nog steeds boven het individu. Dat wordt helaas vaak vergeten in de media, en dat heeft niets met geen vrijheid van meningsuiting te maken. Het zijn daarom vooral de buitenlandse bloggers die ertegen ageren. Mocht je weer eens in China zijn dan kunnen we het er graag een keer bij een kop koffie of een glas wijn over hebben.

    Ik volg zelf door tijdgebrek nog maar weinig Chinese blogs, maar een goed startpunt is die van IT blogger Keso (blog.donews.com/keso/). Verder zou je op Sina.com de top blogs kunnen gaan lezen. Als je de links op die blogs volgt heb je zo een mooie blogroll vol.

      /   Reply  / 
  5. Carolien

    Bedankt! Laten we dit gesprek in april/mei voortzetten, dan ben ik weer in China…
    Goed om te weten dat er kritische en ervaren lezers meelezen, dat houdt mij scherp. Tips en opmerkingen blijven uiteraard welkom!
    Groet, Carolien

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>