Bonussen Chinese banken aan banden gelegd

Waar we in Nederland vooral erg moeilijk doen over het beperken van bonussen van bankiers, lijkt dat in China toch een stukje makkelijker te gaan. In een poging financiële risico’s zoveel mogelijk te beperken, heeft de Commissie van Chinese Bankwaarnemers bekendgemaakt dat de bonussen van bankiers beperkt worden. Chinese banken moeten voortaan minimaal 40 procent van de verdiende bonus drie jaar vasthouden. Gaat de bank tijdens die drie jaar slecht presteren, dan wordt dit bonusdeel weer teruggevorderd.

Naast deze maatregel krijgt een Chinese bankier voortaan maximaal driemaal het jaarsalaris als bonus uitbetaald. Een regeling die betekent dat een topbankier in China veel minder zal verdienen dan bankiers in het westen, simpelweg omdat de salarissen in het Chinese bankwezen gemiddeld een stuk lager liggen dan in Europa en Amerika. Zo verdiende de voorzitter van de ‘Industriële en Commerciële Bank van China’ in 2008 slechts 170.000 euro. Een schril contrast met de topsalarissen die bankvoorzitters en -directieleden in Europa soms krijgen toebedeeld.

Financiële uitschieters zijn er echter ook in China, wat wel blijkt uit de 28 miljoen euro die die directeur van Citigroup in 2008 ontving. Een enorm bedrag, helemaal als het vergeleken wordt met het salaris van de Chinese arbeider, die het vaak met 250 tot 400 euro per maand moet doen. De nieuwe regels gelden overigens niet alleen voor banken, maar gaan ook op voor aandelenfondsen en staatsondernemingen.

Lees ook:Servië betaalt Donaubrug met Chinees geld
Lees ook:“Chinese bedrijven zeer geïnteresseerd in Nederland”
Lees ook:Made in China, checked in Holland
Lees ook:China: Europa doet te weinig om crisis aan te pakken
Lees ook:Rabobank wil groeien in het verre oosten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>