Slavernij in Shanghai bij productie WK mascotte

De fabriek Shanghai Fashion Plastic Products & Gifts wordt door de Zuid Afrikaanse editie van Sunday Times beschuldigd van slavernij. De Chinese fabriek, die in Shanghai staat, maakt onder meer exemplaren van Zakumi, de mascotte van het Wereldkampioenschap Voetbal dat dit jaar in Zuid Afrika wordt gehouden. Volgens de Sunday Times verdienen de fabrieksarbeiders slechts een schamel loon van 23 yuan per dag, omgerekend ongeveer 2,30 euro.

De Sunday Times baseert haar verhaal op een onderzoek van de Britse krant The News of the World. Daarin staat volgens de Zuid Afrikaanse krant dat jonge medewerkers 13  uur per dag werken en dat meer dan 500 van hen slechts 23 yuan per dag verdienen voor het maken van Zakumi, terwijl de mascotte voor 360 yuan de deur uitgaat. Doordat verwarming en ventilatie zo goed als afwezig is, maken de koude omstandigheden in de winter en de warmte in de zomer het werk nog zwaarder.

In een reactie ontkent de fabriek echter dat er sprake is van slavernij. De directie heeft een brief gestuurd naar zowel The News of the World als de Sunday Times, waarna The News of the World haar onderzoeksrapport van de website heeft verwijderd. Volgens een woordvoerder van de Chinese fabriek klopt het niet dat werknemers slechts 23 yuan per dag verdienen. Tijdens drukke periodes kan met gemak het dubbele verdiend worden, aldus de woordvoerder. De fabriek zou bovendien aan de Chinese arbeidswetten voldoen. Desondanks heeft de FIFA, de organisator van het WK, de order voor het maken van 2,3 miljoen Zakumi’s ingetrokken.

Lees ook:Vergiftigd in een iPhone fabriek
Lees ook:Kinderarbeid in een webcam en Xbox fabriek
Lees ook:Chinese Toyota fabriek ligt stil na staking
Lees ook:Dit is haibao…
Lees ook:WK Voetbal: Chinezen wel blij met Vuvuzela

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>