Oef, een economische groei van 11,9 procent

Een groeipercentage van 11,9 procent. Dat hadden de analisten niet verwacht. Maar toch is dat het cijfer waarmee de Chinese economie in het eerste kwartaal van 2010 is gegroeid. En het is opnieuw een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal. Eind 2009 groeide de economie namelijk nog met 10,7 procent. Helemaal spectaculair is de 11,9 procent ten opzichte van begin vorig jaar. Toen was de groei ‘slechts’ 6 procent.

Dat de Chinese economie hard groeit was natuurlijk al tot ons doorgedrongen. De regering heeft de economie in de afgelopen jaren behoorlijk gestimuleerd en dat heeft zijn werk gedaan. De binnenlandse consumptie is op stoom gekomen, in het gehele land worden massaal gebouwen, wegen en spoorlijnen uit de grond gestampt.

Verschillende analisten hebben direct na het bekendmaken van de cijfers hun verwachtingen bijgesteld. Een gerenommeerd bedrijf als JPMorgan Chase had bijvoorbeeld voor dit jaar een groei van 8,9 procent verwacht, maar met de kennis van nu zou de economie in China over het gehele jaar met ruim 10 procent kunnen groeien.

De enorme groei heeft tot gevolg dat China op het punt staat Japan te verslaan als tweede economie van de wereld. Dat is misschien jammer voor de Japanners, maar veel vervelender is het dat de kans op oververhitting van de Chinese motor nog groter wordt. De snel stijgende huizenprijzen in grote steden zijn daar al een voorbeeld van. Economen dringen er daarom steeds meer op aan dat de spectaculaire groei wordt afgeremd. De rente moet omhoog, adviseren westerse economen. Maar of China bereid is naar dat advies te luisteren? Dat is voorlopig nog maar de vraag.

Lees ook:China en India leiden de economische groei
Lees ook:Recessiegevaar in het oosten
Lees ook:Chinese economie zet nog een tandje bij
Lees ook:De Chinese yuan: opwaarderen of niet?
Lees ook:China rekent dit jaar op 8 procent groei

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>