Eindelijk, China maakt koers yuan flexibeler

Het heeft lang geduurd en er was flink wat internationale druk voor nodig, maar na twee jaar heeft China besloten de wisselkoers van de Chinese munt, de yuan, flexibeler te maken. De yuan wordt losgekoppeld van de koers van de dollar, waardoor de munt in waarde kan stijgen ten opzichte van andere valuta.

Vooral de Amerikanen hadden weinig goede woorden over voor de langdurende terughoudendheid van China. De yuan werd kunstmatig laag gehouden, waardoor China een handelsvoordeel had, wat ten goede kwam van de Chinese export. De Chinese regering heeft altijd aangegeven dat de ze de munt laten stijgen wanneer zij vindt dat het daar tijd voor is en trok zich tot nu toe niets aan van de internationale kritiek.

Zowel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als de Amerikaanse minister van Financiën, Timothy Geithner, hebben inmiddels positief gereageerd op deze belangrijke stap. Geithner reisde de afgelopen maanden verschillende keren naar China af om het koersprobleem te bespreken en verwacht dat ‘dit plan een positieve bijdrage zal leveren aan een sterke en evenwichtige groei van de wereldeconomie’, aldus het Financieele Dagblad.

Lees ook:Gaat China de yuan serieus opwaarderen?
Lees ook:Hu Jintao en Obama praten vandaag met elkaar
Lees ook:De VS en China praten over geld en politiek
Lees ook:Wen Jiabao vreest onderschating financiële crisis
Lees ook:De Chinese yuan: opwaarderen of niet?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>