Gaat China de yuan serieus opwaarderen?

Het blijft een populair onderwerp in de internationale media: de koers van de yuan. Vooral Amerikaanse media schrijven al maanden dat de Chinese munt kunstmatig laag wordt gehouden en binnenkort toch echt wordt opgewaardeerd. Tot nu toe gebeurde dat niet, maar de afgelopen dagen begint het er serieus op te lijken dat de koers misschien toch wordt aangepast.

Eerste aanleiding is de verbeterde relatie tussen de Verenigde Staten en China. Vorige week al schreef ik hier dat de twee landen elkaar weer beter te vinden, dat Hu Jintao en Barack Obama met elkaar gebeld hebben en eergisteren werd bekend dat de twee leiders elkaar volgende week zullen ontmoeten. Hu is dan namelijk in Washington om over nucleaire ontwapening te praten en tussen de bedrijven door gaat hij samen met Obama kijken naar dossiers die beide landen raken.

Tweede aanleiding tot een revaluatie van de yuan is het bezoek van Timothy Geithner aan Beijing. Geithner, de Amerikaanse minister van FinanciĆ«n, sprak gisteren met China’s vicepremier Wang Qishan. Wat de twee precies hebben afgesproken werd uiteraard niet bekend gemaakt, maar The New York Times wist te melden dat de yuan binnenkort mogelijk 2 procent duurder wordt. Analisten van de Washington Post weten daaraan toe te voegen dat de yuan over het gehele jaar waarschijnlijk zo’n 3 procent zal stijgen.

Ondanks deze berichten, en ondanks de ontmoeting van Geithner en Wang, blijft het voorlopig toch nog afwachten wat er echt gaat gebeuren. In Beijing ligt ongetwijfeld een strategie klaar, maar de hoge heren van China houden voorlopig, en dat is geen verrassing, hun kaken stijf op elkaar. Duidelijkheid wordt daarmee totaal niet geboden, maar voor de media is dat eigenlijk wel een prettige situatie. Want zo kan het speculeren nog gewoon een tijdje doorgaan. Binnenkort lees je hier vast meer over het vervolg van dit politiekeconomische spel op het hoogste niveau.

Lees ook:Hu Jintao en Obama praten vandaag met elkaar
Lees ook:Hu Jintao en Obama belden over hete hangijzers
Lees ook:Eindelijk, China maakt koers yuan flexibeler
Lees ook:Beijing keurt bezoek Dalai Lama aan Washington af
Lees ook:Lucht tussen China en VS klaart weer op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>