Mekong rivier lijdt onder het lage waterpeil

In Thailand zeggen ze dat het de schuld is van de Chinese dammen, in China houden ze het er vooralsnog op dat de aanhoudende droogte de oorzaak is. Maar één ding staat vast: de Mekong rivier lijdt onder het lage waterpeil. Schepen kunnen nauwelijks meer over de rivier en zowel de Thai als de Chinezen worden financieel hard geraakt.

De Mekong rivier is ruim 4.900 kilometer lang en wordt gezien als één van de belangrijkste rivieren van Azië. De rivier stroomt door Thailand, Myanmar, Laos, Cambodja, Vietnam en China. Maar nu het op plekken al maanden niet meer heeft geregend is het waterpeil sterk gedaald en vooral in Thailand ondervinden de mensen daar de problemen van.

Volgens de Thai is echter niet de aanhoudende droogte het grote probleem, maar het groeiende aantal dammen dat China bouwt in de rivier. Doordat China het water opslaat in een reservoir zou er in het Thaise deel minder water stromen. Dat gaat ten koste van onder meer de visserij en de scheepvaart. In China houdt men het erop dat de natuur zelf het probleem heeft veroorzaakt. Maanden geen regen is het echte probleem, zeggen ze in China.

De landen aan de Mekong rivier zijn nu van plan met elkaar aan tafel te gaan zitten om het probleem te bespreken. Ook de Chinese minister van Buitenlandse Zaken zal daarbij aanwezig zijn. Of dat gesprek het probleem ook daadwerkelijk op gaat lossen is echter nog maar de vraag.

Lees ook:Massale evacuatie na overstroming Xiang rivier
Lees ook:Groot probleem: zes maanden zonder regen
Lees ook:Chinese overstromingen bedreigen Noord-Korea
Lees ook:Yangtze geen afvaldumpplaats voor studenten
Lees ook:Ruim 3.000 chemische vaten in Chinese rivier

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>