Groot probleem: zes maanden zonder regen

Wie onlangs nog in China heeft gereisd, heeft ze misschien met eigen ogen gezien: de drooggevallen rivieren. Soms een paar meter diep, maar in plaats van water zie je de bruine grond en een rivierbedding met uitgedroogde planten. Gebrek aan water is een probleem dat zich in grote delen van China voordoet. En dat probleem wordt alleen maar groter en groter. Vooral de provincie Yunnan heeft het zwaar, zo schrijft de Shanghai Daily vandaag.

Yunnan maakt de ergste droogte mee in zestig jaar tijd. Alleen al in deze provincie hebben zes miljoen mensen een gebrek aan water. Maar ook in de provincies Guizhou, Sichuan, Guangxi en Chongqing zijn de problemen groot en worden ze met de dag groter. Op sommige plekken heeft het al bijna zes maanden niet meer geregend en vooral voor de landbouwboeren is dat zwaar. Met te weinig water gaat de oogst verloren. En als de oogst verloren gaat, dan gaat niet alleen de opbrengst verloren, maar in veel gevallen ook het eigen eten.

In een poging de mensen te helpen, heeft de overheid een groep arbeiders op pad gestuurd met de opdracht grondwater omhoog te pompen. Het zal vermoedelijk niet veel meer opleveren dan een druppel op een gloeiende plaat. De Chinese KNMI heeft al voorspeld dat de ernstige droogte waarschijnlijk nog wel even aanhoudt. Zelfs in de Yangtze rivier, de op twee na langste rivier ter wereld die ook wel Blauwe Rivier wordt genoemd, begint het probleem zichtbaar te worden. Op sommige stukken in Chongqing staat het water nu zo laag dat boten vastlopen. En dat voor een rivier die een paar decennia terug gevreesd werd vanwege zijn verwoestende overstromingen.

Hoe gaat dit aflopen? Niemand die het lijkt te weten, maar gezien de klimaatverandering zou een flink deel van China wel eens zeer zware en droge tijden tegemoet kunnen gaan. Uitwijken naar kunstmatige regen, zoals Beijing in 2008 deed, is natuurlijk een optie, maar of dat ook direct de oplossing van het probleem is?

Lees ook:Miljoenen Chinezen in de problemen door droogte
Lees ook:Nog steeds geen regen in Zuidwest China
Lees ook:Droogte Yunnan brengt koffieoogst in gevaar
Lees ook:Mekong rivier lijdt onder het lage waterpeil
Lees ook:Massale evacuatie na overstroming Xiang rivier

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>