China stort zich weer op Dalai Lama

‘Laat de Dalai Lama niet jouw land gebruiken om te vechten voor een vrij Tibet’, dat is ongeveer de boodschap die de Chinese regering uitzendt naar alles wereldleiders. Met de gedenkdag van de vlucht van de geestelijk leider uit Tibet in het verschiet, doet China er alles aan om te voorkomen dat er opstanden ontstaan in eigen land en protesten in de rest van de wereld.

Vorig jaar lieten de leiders van de Volksrepubliek al blijken niet gecharmeerd te zijn van staatshoofden, zoals de Franse president Sarkozy, die zich inlieten met de Dalai Lama, door een ontmoeting met de EU-top af te zeggen. En ook de band Oasis, die eerder aan een Free Tibet-concert deelnam en nu in China zou spelen, was om deze reden niet welkom in het land. De protesten die op kleine schaal plaatsvinden onder de bevolking in het westen van China, worden met harde hand neergeslagen: vandaag werden twee vrouwen opgepakt omdat ze demonstreerden voor een vrij Tibet.

Of de wereld gehoor zal geven aan de dreigende woorden van China, is de vraag. Gezien het economische belang van de Chinese beurzen en handel met de rest van de wereld, zou de Dalai Lama zomaar een hoop minder politieke steun kunnen krijgen in zijn strijd voor een grotere onafhankelijkheid (dus niet de vrijheid) van Tibet.

Lees ook:Een goed gesprek met de Dalai Lama
Lees ook:Dalai Lama mag Obama niet ontmoeten
Lees ook:Dalai Lama wil weer even terug naar China
Lees ook:De dalai lama in beeld
Lees ook:Dalai Lama zingend onthaald in Washington

1 Reacties // Reageer

One thought on “China stort zich weer op Dalai Lama

  1. MV

    Laten we hopen daten dat voor een paar oude koeien de stabilitiet van China niet in gevaar komt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>