Dalai Lama mag Obama niet ontmoeten

En opnieuw is er ophef ontstaan rondom een mogelijke ontmoeting tussen de Dalai Lama en een staatshoofd. Dit keer vreest Beijing een ontmoeting tussen de geestelijke leider van Tibet en Barack Obama. Hoewel er nog geen datum bekend is waarop de ontmoeting zou moeten plaatsvind, waarschuwt China de Amerikaanse president alvast dat een mogelijke ontmoeting de relaties tussen China en de VS onder druk zal zetten.

Het is niet voor het eerst dat China buitenlandse staatshoofden afraadt in gesprek te gaan met de Dalai Lama. Volgens China is de Dalai Lama niet zomaar een religieuze leider, maar de leider van een separatistische groep die vooral meer autonomie voor de Tibetanen wil. Reden voor Beijing om buitenlandse politici op te roepen vooral niet met deze man in gesprek te gaan. Besluit een buitenlandse politicus de Dalai Lama toch te ontmoeten, dan kunnen daar sancties tegenover staan. Onze eigen premier J.P. Balkenende zag vorig jaar nog af van een ontmoeting met de Dalai Lama, want dat zou slecht zijn voor de ‘kritische dialoog’ die hij wilde voeren met de Chinese regering. Verschillende Kamerleden, en een groot deel van de rest van Nederland, durfden de ontmoeting destijds wel aan:

Lees ook:Beijing keurt bezoek Dalai Lama aan Washington af
Lees ook:Dalai Lama zingend onthaald in Washington
Lees ook:Een goed gesprek met de Dalai Lama
Lees ook:18 februari: Dalai Lama ontmoet Barack Obama
Lees ook:Dalai Lama ontmoet Obama en de Amerikaanse pers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>