18 februari: Dalai Lama ontmoet Barack Obama

In Beijing zullen ze er niet blij mee zijn, maar de ontmoeting tussen Barack Obama en de Dalai Lama gaat toch door. Vandaag werd op het Witte Huis bekendgemaakt dat de Amerikaanse president de religieuze leider van Tibet volgende week donderdag, 18 februari, zal ontmoeten.

Iets meer dan een week geleden werd in Beijing nog dreigend gereageerd op het idee van Obama om eens met de Dalai Lama om tafel te gaan. Een dergelijke ontmoeting zou de relaties tussen Amerika en China zwaar onder druk stellen, zo stelden de Chinese regeringsleiders. Nu blijkt dus dat deze waarschuwing niet al te veel effect in Washington heeft gehad.

Overigens bestaat het idee van een ontmoeting tussen de twee leiders al sinds langere tijd. Een eerder gepland gesprek werd vorig jaar afgeblazen omdat Obama in november voor een paar dagen naar China ging, waar hij met studenten in gesprek ging, handen schudde met regeringsleiders en een bezoek aan de Chinese Muur bracht. Dat wilde de Amerikaanse president niet in gevaar brengen. Maar angezien een tweede bezoek aan China voorlopig niet op de planning staat, acht hij het nu veilig genoeg om de Dalai Lama te ontmoeten. De grote vraag is dan ook vooral: hoe reageert Beijing?

Lees ook:Dalai Lama zingend onthaald in Washington
Lees ook:Dalai Lama mag Obama niet ontmoeten
Lees ook:Dalai Lama ontmoet Obama en de Amerikaanse pers
Lees ook:Beijing keurt bezoek Dalai Lama aan Washington af
Lees ook:Dalai Lama houdt wel van China

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>