Chinees defensiebudget is ook in 2010 enorm

China gaat dit jaar 532 miljard yuan uitgeven aan het leger. Dat is 7,5 procent meer dan vorig jaar. Normaal zou je dan denken dat het om een flinke stijging gaat, zeker in wereldcrisistijden. Een behoorlijke stijging, zou ik zelfs zeggen. 532 miljard yuan is namelijk veel geld. Omgerekend komt dat neer op een slordige 57 miljard euro. Maar omdat het leven in China een stuk goedkoper is dan in het westen, is 57 miljard voor de gemiddelde Chinees echt heel veel.

Desondanks hebben verschillende media (NOS, NRC, Trouw) vooral aandacht voor het feit dat de stijging minder fors is dan in voorgaande jaren. In voorgaande jaren steeg het defensiebudget met minimaal tien procent (vorig jaar een stijging van 15 procent). Zo bekeken valt 7,5 procent inderdaad best wel mee. Dan valt het misschien zelfs een beetje tegen. Maar het is nog steeds een stijging van 7,5 procent. Het gaat nog steeds om 532 miljard yuan, oftewel 1,4 procent van het bruto binnenlands product.  Kortom: heel veel geld. Helemaal voor een land dat nog in ontwikkeling is. En al helemaal veel als je weet dat India, die andere Aziatische groeireus, met slechts de helft van dat budget toe kan.

En waar gaat dat geld allemaal naartoe? Volgens woordvoerder Li Zhaoxing is het geld vooral nodig om ‘verschillende bedreigingen’ te kunnen weerstaan. Om welke bedreigingen het exact gaat, mogen we vervolgens zelf bedenken. Taiwan? Amerika? Noord-Korea? Terroristen die in het westen de grens oversteken? Het zou kunnen. Maar laten we niet vergeten dat het Chinese leger een statussymbool heeft. Het Chinese leger is er in de eerste plaats om de bevolking te beschermen, maar in de tweede plaats is het er ook om mee te pronken. Om de rest van de wereld te laten zien hoe goed je bent. Bijvoorbeeld door bij het zestigjarig bestaan van de Republiek een enorme parade te organiseren, waarbij ook de Chinese legervrouw niet wordt vergeten:

Tja, en om zulke parades te organiseren ben je nou eenmaal veel geld kwijt. Maar je krijgt er dan als Chinees vast een heel veilig gevoel voor terug.

Lees ook:China groeit en krijgt vergrijzingsprobleem
Lees ook:Tibet ziet sterke groei toerisme
Lees ook:Nog nooit gingen zoveel Chinezen naar de film
Lees ook:Diabetes bij 1 op de 10 volwassenen in China
Lees ook:Elke Chinees een eigen (groene) auto

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Chinees defensiebudget is ook in 2010 enorm

  1. CHTH

    Gast, onder welke steeen heb jij gelegen lately?

      /   Reply  / 
    1. Ate Auteur

      Geen idee wat je bedoelt, CHTH. Kun je misschien iets duidelijker zijn?

        /   Reply  / 
  2. CHTH

    as

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>