India en China willen beter samenwerken

China en India. Samen zijn het op dit moment de belangrijkste groeilanden ter wereld. Beide landen zijn de afgelopen jaren economisch ongekend gegroeid, beide hebben ze een enorme bevolking (samen ruim 2,4 miljard inwoners) en in de westerse wereld is het besef doorgedrongen dat ze niet langer aan de zijlijn staan; het zijn wereldmachten die er steeds meer toe doen. Maar de onderlinge samenwerking kan nog wel iets beter.

Er moet dus iets veranderen, hebben China en India gedacht. Er is al genoeg ellende op de wereld en samen opgroeien levert uiteindelijk meer op dan ruzie maken. De Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Somanahalli Mallaiah Krishna, heeft daarom gisteren in Beijing gezegd dat de landen elkaar niet langer als concurrenten moeten zien. Veel verstandiger is het om de meningsverschillen op een volwassen manier aan te pakken. Want als het om zoiets als wereldhandel gaat dan zijn China en India, wat Krishna betreft, nog maar net begonnen hun invloed op de rest van de wereld te laten gelden.

Echt opmerkelijk zijn de woorden van Krishna eigenlijk niet. China en India hebben weliswaar een door sluimerend grensconflict, de laatste jaren weten de landen elkaar op economisch terrein goed te vinden. China is India’s grootste handelspartner en er bestaat al zestig jaar een diplomatieke relatie tussen de twee landen.

Wel opmerkelijk is het gegeven dat er een hotline komt tussen de leiders van het land. Met die telefoonlijn kunnen de leiders elkaar op elk moment en met één druk op de knop bellen. Dat is vooral handig wanneer het grensconflict opnieuw uit de hand dreigt te lopen. Snelle diplomatie kan op zulke momenten levens redden. En wie levens redt, redt de economie, voorkomt een oorlog en zorgt ervoor dat de groeilanden blijven groeien. Westerse wereld, kijk uit, India en China komen er nu samen aan.

Lees ook:China en India trainen samen tegen terrorisme
Lees ook:BMW richt pijlen op China en India
Lees ook:Computers dumpen wordt groot Chinees probleem
Lees ook:China en Rusland doen goede zaken
Lees ook:Hillary Clinton roept China op tot samenwerking

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>