China pompt miljarden in Griekse economie

China en Griekenland hebben elkaar gevonden. Dat wil zegen, als het om geld gaat. Want het noodlijdende Griekenland heeft geld nodig en China wil graag overal ter wereld zoveel mogelijk investeren. Dus hebben de landen voor miljarden euro’s aan overeenkomsten gesloten.

De overeenkomsten hebben onder meer betrekking op de bouw van cargoschepen, investeringen in de telecom en het exporteren van olijfolie naar China. Dat schrijft het NRC Handelsblad. Het Chinese geld komt voor de Grieken goed van pas, want de Griekse overheid is failliet en heeft daardoor niet de middelen om zelf mega-investeringen te doen.

Namens China vloog daarom vicepremier Zhang Dejiang naar Athene, met in zijn kielzog een grote delegatie aan zakenmensen in dienst van de Chinese staat. Zhang had niet veel tijd nodig om de Griekse premier Karolos Papoulias te overtuigen. Voor Papoulias het goed en wel in de gaten had stond zijn handtekening over veertien overeenkomsten.

Nu is het nog overdreven om te stellen dat China op deze manier de Grieken helemaal opkoopt, maar de miljardeninvestering laat maar weer eens zien dat Beijing op weg is ‘s werelds belangrijkste economische speler te worden en de economie volledig naar haar hand te zetten. Het wachten is op de volgende mega-investering.

Lees ook:Griekenland, een kolonie van China?
Lees ook:Chinees verdedigt zijn huis als militair fort
Lees ook:Servië betaalt Donaubrug met Chinees geld
Lees ook:China: Europa doet te weinig om crisis aan te pakken
Lees ook:China haalt geld terug uit Amerika

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “China pompt miljarden in Griekse economie

  1. The Artist

    Knap van China om zo de Griekse economie een handje te helpen, zo wordt mogelijk de Europese crisis een beetje getempert.

      /   Reply  / 
  2. de schoolmeester

    Wat vraagt China in ruil terug? En wat vindt de EEG hiervan?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>