21 jaar na het Tiananmen protest

Vandaag, 4 juni 2010, is het precies 21 jaar geleden dat het Tiananmen-protest op bloederige wijze werd beëindigd. Op het Tiananmen plein in Beijing, het Plein van de Hemelse Vrede, werd op 4 juni 1989 al weken geprotesteerd door naar schatting een miljoen mensen. Aanvankelijk vooral door studenten, later ook door andere burgers.

In de nacht van 3 op 4 juni besloot de Chinese regering het protest te beëindigen. Het leger werd ingezet. Duizenden soldaten werden in China opgeroepen om de protesten neer te slaan. Tanks rolden door de straten, kogels werden in het wilde weg afgevuurd, bussen en legerauto’s stonden in brand:

21 jaar na dit drama is er nog altijd de vraag hoeveel doden er bij dit massaprotest zijn gevallen. Volgens sommigen gaat het om honderden, anderen zeggen dat het eerder om duizenden gaat. De regering doet zoveel mogelijk om ervoor te zorgen dat het incident vergeten wordt. Wie kritiek levert op het legeroptreden van destijds maakt een grote kans opgepakt te worden, wie probeert de waarheid te achterhalen wordt in Beijing vooral tegengewerkt.

Lees ook:‘China legt nooit verantwoording af voor Tiananmen’
Lees ook:Herdenking Tiananmenmoorden ’89 zet China op scherp.
Lees ook:Geen Tiananmen herdenking voor Hong Kong
Lees ook:Celstraffen voor brand in Chinese Koolhaas toren
Lees ook:Zeker 23 doden na aardverschuiving

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>