Eerste Tibetaanse Office pakket

Vijf miljoen Tibetanen zijn sinds vandaag een stap dichter bij onbeperkt computergemak. Het verschijnen van het eerste office softwarepakket in die taal moet ervoor zorgen dat ook de mensen op het Dak van de Wereld meer met de computer gaan werken.

Tot nu toe moesten Tibetanen die met hun tijd mee wilden gaan het doen met Microsoft Office pakketten waaraan allerlei extra installaties te pas kwamen om in het Tibetaans te kunnen werken. De Neo-Shine Office Tibet 3.0, ontwikkeld door de Universiteit van Tibet en China Standard Software Corporation, zal de bekende officepakketten vervangen, te beginnen op een school in Lhasa. Als dit een succes wordt, kunnen ook Koreanen en Mongolen en Oeigoeren de office software in hun eigen taal verwachten. 

Bron: Xinhua

Lees ook:Tibetanen treffen Chinees leger bij sit-in
Lees ook:China wil geen Tibetaanse hulp meer na aardbeving
Lees ook:China gaat beleid Xinjiang en Tibet aanscherpen
Lees ook:Extreme luxe op weg naar Tibet
Lees ook:De Dalai Lama reageert

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Eerste Tibetaanse Office pakket

  1. medelezer

    je zou toch denken dat het tibettaans is en het de taal van de tibettanen is … hoe moet je dat dan uitspreken – tibeetaans?

      /   Reply  / 
  2. Carolien

    Het Groene Boekje heeft het woord niet opgenomen, dus ik ga het nog even uitzoeken, maar volgens mij is het gewoon goed zo…

      /   Reply  / 
  3. Carolien

    Ja, natuurlijk is het gewoon goed zo. Mensen daar zijn toch geen Tibet-tanen. -anen komt eraan vast, niets aan te doen. Zoals in het Engels ook Tibetans wordt geschreven.

      /   Reply  / 
  4. Jurryt

    Dat is inderdaad het grootste probleem waar Tibet in zijn hele geschiedenis mee te maken heeft gehad: het gebrekkige softwarepakket van nu. Alles wat Tibet in zijn geschiedenis heeft meegemaakt, valt geheel in het niets hiermee. Maar gelukkig bieden de Chinezen hulp in deze donkere dagen. Tibet is weer vrij!

    Mijn hemel, Carolien Dircken ! Wat een gruwelijke platte propaganda plaats je hier. Om je daarna ook nog eens te verliezen in de vraag hoe je ‘tiebutaans’ moet schrijven. Er is in Tibet echt iets anders aan de hand dan wat computerproblemen, maar om daar achter te komen moet je geen Xinhua lezen.

    Succes verder. En droom maar niet van al die vermoorde Tibetanen.

      /   Reply  / 
  5. Carolien

    Ik zal voortaan alleen nog maar schrijven over de verschrikkelijke dingen die de afgelopen vijftig jaar zijn gebeurd, want daar is deze blog natuurlijk voor. Mensen informeren over andere gebeurtenissen maakt mij schijnbaar tot medeplichtige van de Chinese overheersers daar. Net als al die Nederlandse toeristen die Tibet aandoen zeker?
    Als lid en voormalig medewerker van Amnesty International zal ik nooit meer schrijven over het computergedrag van Tibetanen. En positief nieuws over China kan ik beter ook maar achterwege laten. Weet je wat? Ik ga stoppen met deze blog en boycot die slechte Chinezen.
    Alsjeblieft zeg, doe je dit ook bij iedere krant, Olympische sporter en sinoloog die eens een keer NIET praat over de onderdrukking en mensenrechtenschendingen?

      /   Reply  / 
  6. Jurryt

    Niet stoppen! Net zoals ik dat niet doe met mijn site. Ik werd even zo chagerijing van dit bericht over computers dat ik eens goed uit de slof schoot. Ik hou me weer in vanaf nu.

      /   Reply  / 
  7. Jurryt

    Beste Carolien. Je stuk over Tibet en de problemen met software vond ik veruit onder de maat, gezien de actualiteit rond Tibet. Ik heb nu ook gelezen waarom dat is gebeurd. Wat last van creativiteit heb ik soms tenslotte ook. Zo was ik zelf vanochtend niet al te scherp met mijn stuk over Athens2004.

    Daaruit had ik niet de conclusie moeten trekken dat je in het algemeen prutswerk levert. Daarin ging ik te ver.

    Dit zal ik nu ook op je eigen log zetten. Voor mij is dit nu afgedaan.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>