Hu Jintao en Obama praten vandaag met elkaar

De Chinese president Hu Jintao is vandaag in Washington aangekomen. Daar is hij vooral om mee te praten over het stoppen van kernwapens, maar buiten die gesprekken om houden Hu Jintao en de Amerikaanse president Barack Obama er ook nog een eigen agenda op na. Dan zal volgens verschillende Amerikaanse media vooral de koers van de Chinese munt, de yuan, ten sprake komen.

Verrassend is dat natuurlijk niet. Amerika wil al tijden dat China de koers van de yuan meer laat zweven. In Amerika zijn ze er namelijk heilig van overtuigd dat China de koers kunstmatig laag houdt en dat de munt eigenlijk veel meer waard is. China heeft zich tot nu toe weinig aangetrokken van die kritiek, maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat er wel iets gaat veranderen.

Zo kreeg China vorige week nog bezoek van Timothy Geithner, de Amerikaanse minister van Financiƫn. Het hoeft geen groot raadsel te zijn waarom Geithner in China was. Ook belden Hu Jintao en Barack Obama een kleine twee weken terug nog met elkaar. Vermoedelijk is er toen niet alleen over sancties tegen Iran en een nieuw nucleair verdrag gesproken.

De gesprekken van vandaag zullen vermoedelijk niet direct tot een koerswijziging van de yuan leiden. Maar de ontmoeting kan zeker grote gevolgen hebben. Op termijn waarschijnlijk ook voor de Chinese munt, maar nu in ieder geval voor de relatie tussen de VS en China en wellicht ook voor de rest van de wereld.

Want stel dat Hu Jintao vandaag toezegt dat hij inderdaad de waarde van de yuan met een paar procent gaat verhogen, wat wil hij er dan voor terug hebben? Zachtere sancties voor Iran? Minder harde afspraken in het kernverdrag? Het blijft per slot van rekening politiek.

Lees ook:De VS en China praten over geld en politiek
Lees ook:Eindelijk, China maakt koers yuan flexibeler
Lees ook:Nicolas Sarkozy en Hu Jintao praten over Iran
Lees ook:Gaat China de yuan serieus opwaarderen?
Lees ook:De Chinese yuan: opwaarderen of niet?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>