China degradeert corrupte voetbalteams

Het zat er natuurlijk al een beetje aan te komen: de Chinese voetbalbond heeft per direct twee voetbalclubs gedegradeerd van de eerste divisie naar de tweede divisie. Het gaat om Guangzhou PRC en Chengdu Blades. Beide teams zouden zich niet met een eerlijk potje voetbal bezighouden, maar tegenstanders omkopen en nauwe banden onderhouden met de voetbalmaffia.

Het terugzetten van beide teams is het zoveelste teken dat het professionele voetbal in China behoorlijk corrupt is. Zo werd in januari bekend dat Chinese voetballers een plek in de nationale selectie kunnen kopen. Voor ongeveer 10.000 euro kan een voetballer in China zijn eigen naam op de lijst voor de A-selectie laten zetten, ongeacht zijn niveau en prestaties van de afgelopen tijd. Van Qingdao Hailifeng wordt zelfs gezegd dat de voetbalclub misschien voorgoed uit de competitie wordt gezet en ook scheidsrechters zouden niet allemaal even zuiver fluiten. Eind vorig jaar ging bovendien het gerucht dat de Chinese gokwereld zich niet alleen met Chinese voetbalclubs bezighield, maar ook in Nederland actief zou zijn.

Omdat China nu graag willen laten zien dat ze het probleem serieus nemen, zijn er in de afgelopen weken verschillende arrestaties verricht. De meest opvallende arrestatie was ongetwijfeld die van Nan Yong, vice-voorzitter van de Chinese voetbalbond. Uit die arrestatie alleen al blijkt dat de voetbalcorruptie in China wel eens heel diep zou kunnen zitten.

Lees ook:Nieuwe les op Chinese basisscholen: voetbal
Lees ook:Is dat wel verstandig, zo’n WK voetbal in China?
Lees ook:Typisch censuurgeval in China
Lees ook:Het Chinese talent: een pianist zonder handen
Lees ook:Japan: ‘Laat Liu Xiaobo vrij!’

1 Reacties // Reageer

One thought on “China degradeert corrupte voetbalteams

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>