Woekerprijzen op Chinese huizenmarkt

Al jaren klagen Nederlanders in grote steden over de woningmarkt. Woekerprijzen zorgen ervoor dat starters niet aan een huis kunnen komen en voor een paar vierkante meter moet iedereen diep in de buidel tasten. In China kennen ze hetzelfde probleem.

De huizenprijzen in (middel)grote steden als Shanghai, Beijing en Guangzhou zijn met meer dan tien procent gestegen dit jaar. Inflatie is een groot probleem in China en vooral de mensen met lage inkomens hebben daar last van. De prijzen van appartementen en nieuwbouwprojecten in de steden zullen dus echt omlaag moeten, wil het land alle stedelingen een onderdak kunnen bieden. Als de Chinezen een oplossing hebben gevonden, willen wij het hier graag weten…  

Lees ook:Mekong rivier lijdt onder het lage waterpeil
Lees ook:Shanghai gaat kleinere huizen bouwen
Lees ook:China’s verschil tussen stad en land steeds groter
Lees ook:Inflatie betekent niet kopen in China
Lees ook:Lekker laag op de luchthaven

1 Reacties // Reageer

One thought on “Woekerprijzen op Chinese huizenmarkt

  1. Marcel

    Hallo Carolien,

    Prijzen stijgen hard, maar de schuld ligt zeker niet alleen bij de inflatie (die zeker onder de 10% ligt).

    Er is ook een schaarste aan het optreden in deze grote steden. In de interessante gebieden in een stad valt er gewoon minder te bouwen… en dan zijn het de wetten van schaarste in relatie tot vraag en aanbod die gaan spreken.

    Verder zijn er niet echt wetten die huurverhogingen en dergelijke limiteren zoals die in Nederland zijn. Hier in Hong Kong is het toegstaan om de huur als verhuurder te verdubbelen als je dat wil.

    Wanneer ik naar Hong Kong kijk, worden veel zaken gedreven door real estate ontwikkelaars die er alles aan doen om hun winsten te maximaliseren. OOk de overheid is erg bezig met landverkoop bijvoorbeeld. Daar genereren ze een deel van de staatsinkomsten van.

    Om een kleine indicatie te geven. Ik ben een paar weken geleden wezen kijken naar een nieuw appartement hier in Hong Kong, op Hong Kong Island. Zeker niet op een top locatie. Het gaat om een nieuw te bouwen appartement, waar de bruto vloer oppervlakte iets meer is dan 70m2…..verkoop prijs rondom de 700K-800K Euro….

    Shanghai, Shenzen, Guangzhou zitten nog niet op dat nivo…maar de prime locaties zijn hard op weg…..

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>