Urumqi leeft digitaal weer een beetje

Zeven maanden na de heftige rellen in Urumqi komt de digitale wereld weer een beetje tot leven voor de inwoners van de hoofdstad van Xinjiang. 27 websites zijn volgens de overheid weer veilig genoeg om open te stellen in Urumqi.

Nadat de Oeigoeren en de Han-Chinezen elkaar vorig jaar juli letterlijk naar de hals vlogen (rellen die volgens de Chinese overheid 197 mensen het leven kosten) zijn de moderne communicatiemiddelen streng gecensureerd. Het internet werd volledig afgesloten, internationale telefoongesprekken waren niet mogelijk en het sms-verkeer werd geblokkeerd. Sinds december laat de overheid de teugels weer wat meer vieren. Een aantal internetpagina’s gingen weer open en deze week kunnen de internetgebruikers van Urumqi maar liefst kiezen uit 27 verschillende websites. Weblogs en mailservers zijn nog wel geblokkeerd.

Ook kan er sinds kort weer gebeld worden naar vrienden en familie in het buitenland en er mag weer ge-sms’t worden. Maar net als het internet, wordt ook het sms-verkeer zeer streng in de gaten gehouden. Niet meer dan twintig berichten per dag en wie staatsgevaarlijke dingen sms’t wordt direct opgespoord en aangehouden.

Lees ook:Nu ook e-mail in Xinjiang!
Lees ook:Inwoners van Xinjiang: u mag weer e-mailen
Lees ook:Een jaar na 5 juli: Urumqi is een stad van angst
Lees ook:Politie in Xinjiang staat weer op scherp
Lees ook:China verwacht opnieuw problemen in Xinjiang

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>