Einde briefjesbureaucratie

Het ergste stressmoment op vakantie in China is voor mij niet het vinden van een vrij bed in het hoogseizoen en zelfs niet het boeken van treintickets tijdens een nationale vakantie. Het halen van het vliegtuig op de dag van vertrek kost me telkens weer tien jaar van mijn leven. Niet alleen het verkeer zorgt voor vertraging, het invullen van duizend formulieren op het vliegveld zelf werkt ook niet mee. Maar daar komt binnenkort gelukkig een eind aan.

 

De quarantaine briefjes die iedere toerist moet invullen bij het in- en uitgaan van China, gaan, vijf jaar na het uitbreken van SARS, eindelijk verdwijnen. De formuliertjes vol vragen over je lichaamtemperatuur, kwaaltjes en vreemde verschijnselen, zul je vanaf volgende maand niet meer in hoeven vullen. Reden daarvoor is de enorme drukte aan buitenlandse toeristen die het komend jaar op de vliegvelden verwacht wordt. Lange rijen voor schrijfpilaren en inleverpunten kunnen de luchthavens daarbij niet gebruiken.

Dat je een hand overhoudt om je overige bureaucratische benodigdheden mee te vervoeren, wil nog niet zeggen dat je verlost bent van oponthoud of oplettende luchthavenmedewerkers. Extra scans pikken iedereen met een verdachte lichaamstemperatuur of hoestbui ertussenuit. Veel vitames eten en hoestsiroop nuttigen voor vertrek dus!

Lees ook:China bouwt 97 luchthavens
Lees ook:Examenstress in China
Lees ook:Balkenende knipt lintje ‘Happy Street’ door
Lees ook:Lentetripje Beijing? Leer achteruit lopen!
Lees ook:Chinese arbeiders rekenen op forse loonsverhoging

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Einde briefjesbureaucratie

  1. Marcel

    Hallo Carolien,

    Zat even je door je blog te bladeren en wilde even reageren.

    Het invullen van health declaration forms is nodig bij veel landen, vaak gebeurt dit met je entrance immigration forms.

    Europeanen zijn daar niet zo aan gewend aangezien iedereen makkelijk overal heen kan reizen.

    Formulieren zijn over het algemeen makkelijk verkrijgbaar en stellen vragen die kort en krachtig te beantwoorden zijn. Zeker in China komt het neer op het afgeven van je formulier waarbij er snel en ongeinteresseerd naar gekeken word.

    De 2 andere formulieren zijn over het algemeen customs en immigration.Waarbij zeker de laatste wat tijd in beslag kan nemen doordat men passpoort controleert, visum controleert en stempels zet.

    Wat betreft de “oplettende luchthavenmedewerkers”, de controle punten zijn vaak strategisch opgezet. Een aantal cameras staat gericht op een pad waar je toch doorheen moet. Er word alleen aan je getrokken als je inderdaad een ander temperatuurbeeld hebt.

    De driver achter dit verhaal was SARS wat in de regio een grote persoonlijke en economische impact had. Deze bijna niet merkbare extras heb ik er graag voor over als dat bijdraagt tot het niet verspreiden van ziektes wat erg snel kan gaan deze dagen. Overigens zijn deze temperatuur controle punten op veel meer plaatsen te vinden in de regio zoals Hong Kong, Macau en andere landen.

    Ik weet niet of je recentelijk nog naar London of de USA gereisd hebt…. de tijd en moeite die daar nodig is om een land te verlaten of binnen te komen is in mijn ervaring vele malen langer dan in China. De ergernis die ik heb van alle extra weinig toevoegende security checks, vloeistoffen in kleine containers etc is bij mij vele malen groter dan het invullen van 3 formuliertjes. Aangezien je dat makkelijk en snel kunt doen vlak voor dat je vliegtuig gaat landen.

      /   Reply  / 
  2. Carolien

    Beste Marcel,
    Ik kan me weinig herinneren van deze handelingen op andere luchthavens, maar dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat ik stukken vaker naar China vlieg dan naar andere landen. Natuurlijk kost het invullen van dit formulier niet zoveel tijd als ik hier omschrijf, maar overdrijven versterkt mijn punt :)
    De extra medewerkers en scanapparaten zijn er nu nog niet, dus daar kun je niets aan gemerkt hebben, de bedoeling is dat ze er komen.
    We zullen zien wat er verandert vanaf volgend jaar. En inderdaad: als het nodig is, heb ik er uiteraard ook extra controles of scans voor over…

      /   Reply  / 
  3. Marc

    @Carolien Op Shanghai Pudong airport staan de temperatuur scanners er nog steeds vlak voor de douane.
    Overigens vul je nooit quarantaine briefjes in als je China verlaat (alleen een blauw exit formuliertje en een formulier voor spullen die je China mee uitneemt), dus daar verandert niets aan.
    @Marcel Het duurt inderdaad langer om de US binnen te komen dan China. Meestal ben ik tegenwoordig binnen 15 min. China in of uit. Dat was vroeger wel anders!

      /   Reply  / 
  4. Maurice

    Ik weet nog wel dat ik een paar jaar geleden (2003) door zo’n temperatuurscanner moest. Maar ik kan me niet herinneren dat deze er dit jaar nog stond. Wel stond er ergens in de hoek eentje te verstoffen, maar je hoefde er niet meer in een rijtje doorheen te lopen zoals toendertijd met die SARS dreiging.

    In ieder geval wordt er een stuk minder pro-actief naar verwezen in allerlei formulieren. Ook in Shanghai kan ik me niet herinneren zo’n temperatuurscanner te zien, maar dat was alleen bij een transfer naar binnenlandse vlucht…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>