Peking is boos

China bijt de laatste dagen weer eens lekker van zich af. Na stevige woordenwisselingen met de Verenigde Staten over het leveren van wapens aan Taiwan en een mogelijke ontmoeting tussen Barack Obama en de Dalai Lama, haalt Peking nu uit naar Zwitserland en de Europese Unie.

Volgens een Chinese woordvoerder van Buitenlandse Zaken komen de relaties tussen Zwitserland en China in gevaar omdat de Zwitsersen van plan zijn twee Oeigoeren op te nemen die nu nog op Guantanamo Bay gevangen zitten. De twee Oeigoerse broers zijn volgens Peking terroristen die deel uitmaken van de Islamitische Beweging voor Oost-Toerkmenistan. China wil deze mannen graag terug zien in eigen land, maar de Amerikaanse regering vreest dat ze daar opnieuw vervolgd worden en stuurt ze liever ergens anders naartoe. Zwitserland zegt nu de Oeigoeren asiel te verlenen uit humanitaire belangen.

En niet alleen Zwitserland en Amerika zagen deze week de tanden van Peking, ook de Europese Unie (EU) kreeg kritiek te verwerken. Volgens China zou de EU zich schuldig maken aan illegale heffingen op Chinese schoenen. In december heeft de EU namelijk besloten de importheffing op Chinese en Vietnamese schoenen te verlengen. ‘Relevante regels van de WHO worden hiermee overtreden’, aldus het Chinese ministerie voor handel. In Brussel daarentegen wordt nu beweerd dat de Chinese dumpprijzen voor leren schoenen schadelijk zijn voor de Europese schoenenindustrie.

Lees ook:Liever een echte iPod of toch een namaakmodel?
Lees ook:Heeft Richard Nixon China gered?
Lees ook:Een jaar na 5 juli: Urumqi is een stad van angst
Lees ook:Hu Jintao en Obama belden over hete hangijzers
Lees ook:China wijst nieuwe partijleider aan voor Xinjiang

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>