Forse Chinese investering in Noord-Korea

China is van plan miljarden te investeren in de Noord-Koreaanse economie. Op die manier probeert Beijing ervoor te zorgen dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il weer over de nucleaire ontwapening wil praten, aldus een nieuwsbericht van de AFP.

Volgens Beijing zijn Chinese banken en multinationals bereid om meer dan 10 miljard dollar in de economie van buurland Noord-Korea te pompen, dat financieel zwaar in de problemen zit. De deal tussen Beijing en Pyongyang zou zijn gesloten toen de Chinese partijman Wang Jiurai vorige week een bezoek bracht aan Kim Jong-Il. Exacte details over het investeringsplan zijn nog niet bekend, maar als tegenprestatie zou China eisen dat Kim Jong-Il stappen neemt bij de nucleaire ontwapening van zijn land. Vorig jaar mei deed Noord-Korea nog een kernproef en schoot het twee korteafstandsraketten af. De kernproef werd door de hele wereld, inclusief China, scherp veroordeeld en de Verenigde Naties kondigden aan Noord-Koreaanse schepen meer te gaan controleren.

Lees ook:Kim Jong-Il was in China, maar dat was niet officieel
Lees ook:Gaat Kim Jong-Il nu echt naar China?
Lees ook:Zeer onofficieel, maar Kim Jong-Il is in Beijing
Lees ook:China krijgt mogelijk bezoek van Kim Jong-Il
Lees ook:Noord-Korea vraagt Chinezen op WK te juichen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>