China krijgt mogelijk bezoek van Kim Jong-Il

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il brengt misschien vandaag een bezoek aan China. Kim heeft een eigen trein en volgens de regering van Zuid-Korea is die trein de grens met China overgestoken. Mocht de Noord-Koreaanse leider inderdaad in deze trein zitten, dan betekent dat zijn eerste bezoek aan China sinds 2006.

In Noord-Korea wordt echter ontkend dat een bezoek van de grote leider aan de vriendelijke buurman aan de orde is. Kim Jong-Il zou op dat moment een musical bijwonen, al was er niemand die wilde zeggen welke musical dat dan was en waar die dan te zien was. Ook in China wordt vooralsnog ontkend dat Kim in zijn trein is gestapt om de Chinese leiders met een bezoek te vereren.

Een ontmoeting tussen Kim Jong-Il en bijvoorbeeld Hu Jintao zou echter wel op een goed moment komen. Noord-Korea heeft grote financiĆ«le problemen en China is met afstand de belangrijkste handelspartner. Een kleine twee maanden terug maakte China bekend bereid te zijn forse investeringen te doen in het communistische buurland. Voor de rest van de wereld zou het bezoek van Kim aan Beijing kunnen betekenen dat Kim bereid is te praten over Noord-Korea’s omstreden kernprogramma.

Lees ook:Gaat Kim Jong-Il nu echt naar China?
Lees ook:Zeer onofficieel, maar Kim Jong-Il is in Beijing
Lees ook:Forse Chinese investering in Noord-Korea
Lees ook:Kim Jong-Il was in China, maar dat was niet officieel
Lees ook:China blijft Noord-Koreaans bewind steunen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>