70 journalisten dood in 2009, China sloot 24 op

Zeventig journalisten zijn vorig jaar omgekomen tijdens de uitvoering van hun werk, 150 journalisten zaten eind vorig jaar achter de tralies en China sloot voor het tiende achtereenvolgende jaar het grootste aantal journalisten op, namelijk 24. Dit blijkt uit cijfers die het Amerikaanse Committee to Protect Journalists (CPJ) gisteren op een conferentie van de Verenigde Naties heeft bekend gemaakt.

Vooral bloggers en online journalisten werden vorig jaar hard aangepakt. Meer dan de helft van de journalisten die op dit moment in de gevangenis zit, werkt niet bij de traditionele media, maar is actief op het internet. De beste manier om de omstandigheden in een land als China te verbeteren is de overheid blijvend onder druk te zetten, aldus berichtgeving van de BBC. Het CPJ denkt dat de groei van nieuwe media als blogs en sociale websites daar een belangrijke bijdrage aan kan leveren, al waarschuwt het comité dat een staat als China de nieuwe media ook juist tegen de journalist kan gebruiken.

Overigens is er nog wel enige onduidelijkheid over het aantal journalisten dat vorig jaar is omgekomen. Meldt de BBC dat het om zeventig journalisten gaat, volgens een bericht van de New York Times zou het wereldwijd om minimaal 71 gaan. Vast staat in ieder geval dat 2009 een heel zwart jaar was voor de vrije pers.

Lees ook:Twitter wil China helpen bij democratisering
Lees ook:China wil alleen nog maar Marxisten als journalist
Lees ook:China blijft Tibet en Dalai Lama zwart maken
Lees ook:Massamediatraining voor Chinese Partijbonzen
Lees ook:De digitale muur wordt nog hoger

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>