Sneeuw en ijs in Chinees verkeer

Het zijn traditioneel de drukste dagen van het jaar op het Chinese spoor en op de Chinese wegen, de dagen net voor het begin van het Chinees Nieuwjaar. Mensen (vooral veel migranten zijn op pad) reizen het hele land door om het Jaar van de Tijger bij familie in te luiden. Zo ook dit jaar. Alleen werkt het weer niet echt mee.

Want net als Europa en Amerika, heeft ook China te maken met streng winterweer. Zware sneeuwval, ijs en regen noodzaakten de overheden er zelfs al toe in het noorden 35 snelwegen af te sluiten. En dat terwijl miljoenen mensen onderweg zijn, veelal vanuit de grote steden aan de oostkust naar de provincies in het noorden en het westen van China. Volgens de China Daily zijn er deze dagen 65 miljoen mensen die in de bus of op de boot stappen en 5,2 miljoen die per trein naar hun thuisstad reizen. Sneeuwstormen en ijs op de wegen zorgt bij veel van hen voor flinke vertragingen.

Chinese weerprofeten voorspellen dat er in de komende dagen nog meer slecht weer verwacht. Met de huidige drukte op de wegen, maar ook op het spoor en in de lucht, zou dat weleens een herhaling kunnen betekenen van het drama in 2008, toen sneeuw en ijzel ervoor zorgden dat een half miljoen mensen hun reis niet konden voltooien en er zware ongelukken op de weg gebeurden.

Lees ook:Lawines en sneeuwstormen teisteren Noord-China
Lees ook:Scheuren in en bij de grootste dam ter wereld
Lees ook:Zuid China is nog niet van het noodweer af
Lees ook:Het is weer petitietijd in Beijing
Lees ook:Overstromingen Zuid-China: zeker 90 doden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>