Scheuren in en bij de grootste dam ter wereld

De Drieklovendam is ‘s werelds grootste waterkrachtcentrale. De dam in de Yangtze rivier werd in 2006 voltooid en levert stroom aan miljoenen Chinezen. Maar voor de komst van dit enorme waterproject moesten 1,4 miljoen mensen verhuizen en volgens de Britse krant The Telegraph probeert China een groot probleem stil te houden: scheuren in en rondom de dam.

Volgens The Telegraph zijn er al bijna 10.000 plekken in de buurt van de Drieklovendam en de Yangtze rivier aangemerkt als ‘gevaarlijk’. De dam, die toch al niet onomstreden was, zorgt ervoor dat er scheuren ontstaan in wegen en gebouwen. En het tegenhouden van al dat water veroorzaakt lichte aardbevingen en aardverschuivingen.

Concreet betekenen deze problemen dat er rond de 300.000 mensen eigenlijk moeten verhuizen. Maar dat is lastig, want zo’n massale volksverhuizing kost klauwen vol geld, de mensen zelf zijn voornamelijk arme boeren en nog een grote verhuizing zal China internationaal zware kritiek opleveren.

Voorlopig lijkt het er dan ook niet op dat China veel zal doen om deze 300.000 in veiligheid te brengen of het probleem op een of andere manier op te lossen. De Chinese president Hu Jintao liet eerder al weten dat hij niet met de dam, wat het project was van voormalig premier Li Peng, geassocieerd wil worden. Met zo’n onverantwoorde houding brengt Hu een oplossing niet bepaald dichterbij.

Kijk hier eens naar de reportage die The Telegraph maakte over dit probleem:

Dat de Drieklovendam al veel langer voor problemen zorgt, blijkt wel uit het digitale archief van Al Jazeera. In 2007 maakte de nieuwszender al de onderstaande reportage. Ook hier zijn de scheuren zichtbaar:

Lees ook:Al dat afval brengt China behoorlijk in gevaar
Lees ook:Overstromingen China: ruim 1.400 doden of vermist
Lees ook:Extreme regenval in zuid-China zorgt voor problemen
Lees ook:Massale evacuatie na overstroming Xiang rivier
Lees ook:Yangtze geen afvaldumpplaats voor studenten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>