De wereld zit in een crisis en de olie is voor China

China heeft olie nodig. Heel veel olie. Want de Chinese economie groeit hard en dat gaat in het enorme land gepaard met een enorm energieverbruik. De Chinese overheid is daarom een aantal jaren terug al gestart met het sluiten van zoveel mogelijk oliedeals en het opkopen van zoveel mogelijk oliebedrijven. Al die opkopingen kosten China vorig jaar zo’n 25 miljard dollar.

Volgens een artikel in het NRC Handelsblad werd die 25 miljard uitgegeven om oliebedrijven in het buitenland op te kopen en om belangen in gas- en olievelden aan te schaffen. Dat deden de Chinese staatsbedrijven overal ter wereld. De Chinezen deden zaken in Venezuela, Irak, Oeganda, Nigeria en tal van andere landen. In veel landen biedt China dan aan te helpen met de infrastructuur, met de landbouw of met het opzetten van een grote elektronicafabriek. Zolang China er maar schepen vol olie voor terug krijgt.

Want de vraag naar olie neemt alleen nog maar toe in China. Volgens een bericht van RTLZ neemt het land dit jaar waarschijnlijk eenderde van het mondiale oliegebruik voor haar rekening. China heeft bovendien het voordeel dat de wereld in een flinke economische crisis zit. Want de olieprijzen waren het afgelopen jaar relatief laag en veel concurrentie was er de afgelopen tijd niet op de oliemarkt. Dat maakt het voor China alleen maar eenvoudiger om meer en meer olievelden en oliebedrijven op te kopen.

De verwachting is bovendien dat de Chinese bedrijven voorlopig blijven kopen. Ze zijn in handen van de staat en ze hebben al het geld dat ze nodig hebben. En de bloeiende economie vraagt in China alleen nog maar om en meer olie. De Chinese staatsbedrijven zouden zelfs belangstelling hebben voor BP, het oliebedrijf dat door de olieramp in Amerika in diepe problemen is gekomen.

Lees ook:Golf van Mexico? China heeft haar eigen olielek
Lees ook:China koopt grote invloed op olie-industrie Nigeria
Lees ook:Recessiegevaar in het oosten
Lees ook:Chinees schip dreigt milieuramp te veroorzaken
Lees ook:China heeft overal vrienden, ook in Egypte

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “De wereld zit in een crisis en de olie is voor China

  1. Danny

    China gebruikt inderdaad steeds meer olie, maar niet een derde van de wereldvraag. Ze gebruiken ongeveer 9 miljoen vaten van 159 liter. Wereldwijd +/- 86 miljoen vaten.

      /   Reply  / 
    1. Ate Auteur

      In het artikel van RTLZ staat dan ook dat China waarschijnlijk dit jaar eenderde van het totale oliegebruik voor haar rekening gaat nemen. Het jaar is nog niet om.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>