China heeft overal vrienden, ook in Egypte

China wil veel vrienden. Overal ter wereld wil China vrienden. Het maakt niet uit welke achtergrond die vrienden hebben, wat voor verleden ze hebben, of ze politiek stabiel zijn en of ze economisch wel of niet overeind blijven in de huidige crisis. China haalt elke week opnieuw vriendschappelijke banden aan. Het afgelopen weekend was Egypte aan de beurt.

Omdat president Hu Jintao en premier Wen Jiabao andere vrienden op moesten zoeken, was het dit keer Wang Gang die de leiding had over de Chinese delegatie die naar Caïro trok. Daar ging Wang in gesprek met de Egyptische president Hosni Moebarak, die uiteraard al snel zei dat hij veel waarde hecht aan de vriendschap tussen China en Egypte. En omdat Hu Jintao zelf niet kon komen, moest Wang hem zeker de groeten doen van de Egyptische president.

Maar Wang was niet alleen in het land van de piramides om vriendelijke woorden en groeten in ontvangst te nemen, hij was er natuurlijk vooral om zeker te stellen dat het nog goed zit met het handelscontract tussen China en Egypte. Wederzijdse handel leverde vorig jaar namelijk zes miljard dollar op en dat wil Want het liefst dit jaar weer zien. Of nee, liever nog wat meer dan die zes miljard. Zeven bijvoorbeeld. Of acht.

En zo gaat China de hele wereld over. De ene week is Wang, Hu of Wen in het midden-oosten, de andere week zijn de heren in Afrika en weer een week later doen ze een snel bezoek aan Zuid-Amerikaanse landen. Om nieuwe vriendschappen te sluiten. Om oude vrienden opnieuw in de armen te sluiten. En kom, toch ook om een beetje handel te doen.

Lees ook:Chinese minister op bezoek bij Fidel Castro
Lees ook:20 Vietnamese bruiden doen grote verdwijntruc
Lees ook:China en Rusland ongerust over toestand Kirgizië
Lees ook:Hu Jintao en Obama belden over hete hangijzers
Lees ook:Hu Jintao is geen vriend van de persvrijheid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>