Ook China krijgt uitleg van Toyota

Haperende remmen, blokkerende gaspedalen, bewijzen achterhouden, de Amerikaanse overheid die je door het stof haalt; Toyota topman Akio Toyoda heeft het zwaar deze dagen. En toch is het allemaal nog niet genoeg. Maandag neemt de Toyota baas opnieuw plaats op de biechtstoel. Nu niet in Washington, maar in Beijing. Want Toyoda moet er niet aan denken dat hij zijn grip op ‘s werelds snelst groeiende automarkt kwijt raakt.

De persconferentie die Toyoda maandag in Beijing geeft is vooral bedoeld om het vertrouwen van de Chinese automobilist terug te winnen. In vergelijking met de Verenigde Staten vallen de Toyota problemen in China namelijk best wel mee. Voor zover bekend bleven dramatische ongelukken uit en er hoefden slechts 75.000 auto’s terug geroepen worden, veel minder dan de acht miljoen die wereldwijd zijn teruggehaald.

Maar mocht de Chinese automobilist het vertrouwen in de Japanse auto kwijtraken en Toyota laten vallen, dan wordt er voor Toyota een inktzwart scenario zichtbaar. In China werden vorig jaar 13,6 miljoen auto’s verkocht, 46 procent meer dan in 2008 en de markt blijft groeien. Omdat de Japanners daar graag van willen profiteren, is er in de afgelopen jaren door Toyota volop geïnvesteerd in de Chinese markt. Het vertrouwen op die markt kwijtraken zou een zwaar verlies betekenen. Bovendien: welk internationaal automerk wil nu niet dat zijn auto’s verkocht worden op ‘s werelds grootste automarkt?En dus moet Toyoda maandag door het Chinese stof. Spijt betuigen, verantwoording afleggen, hopen dat ze hem vergeven en hopen dat hij niet in de Chinese pers wordt afgemaakt. Makkelijk zal het niet worden. Want ook al zijn de relatie tussen Japan en China op dit moment redelijk goed, er is niet veel voor nodig om ze weer onder druk te zetten.

Lees ook:Ford roept meer dan 200.000 Chinese auto’s terug
Lees ook:Daimler helpt BYD met elektrische auto’s
Lees ook:Peugeot wil miljoenen auto’s verkopen in China
Lees ook:Chinese Toyota fabriek ligt stil na staking
Lees ook:BMW richt pijlen op China en India

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>