China geeft Nepal gelijk: die berg is 8848 meter hoog

Het duurde ruim 150 jaar, maar nu zijn China en Nepal het eindelijk eens: de Mount Everest is exact 8848 meter hoog. Niet 8844 meter, zoals China altijd beweerde. Want dat is zonder sneeuw. En bij een berg als de Mount Everest, die op het grensgebied ligt van Tibet en Nepal, hoor je de sneeuw dus echt mee te tellen. Ook wanneer dat vier meter is.

Overigens is het niet voor het eerst dat de hoogte op 8848 meter wordt vastgesteld. In 1955 werd die hoogte al algemeen geaccepteerd. Toen lag er ook sneeuw en toen werd de sneeuw ook meegeteld. Want ja, wat is een berg nog zonder sneeuw?

Overigens beweren geologen dat de Mount Everest in werkelijkheid nog hoger is, namelijk 8850 meter. Dat zou dan komen door schuivende continentale platen. Maar goed, het zijn Amerikanen die dat beweren en Amerika ligt nou niet direct in de buurt van de Mount Everest. Nee, laten we het er maar gewoon op houden dat die berg 8848 meter hoog is. Voor een beetje klimmer moet dat voldoende zijn.

Lees ook:Tibet krijgt vliegveld naast Mount Everest
Lees ook:Lawine veroorzaakt mijnongeluk in Xinjiang
Lees ook:Boswachters komen om bij grote bosbrand
Lees ook:Koekstad voor wereldrecord
Lees ook:Amerikaan brengt enorme sarcofaag terug naar China

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>