The children of Huangshi

De echte Chinafanaten zijn natuurlijk al maanden geleden naar de bioscoop gerend, maar bij mij ging de speelfilm The Children of Huangshi pas gisteren in de dvd-speler. Liefhebbers van actiefilms met een historisch tintje raad ik aan hetzelfde te doen.

Het verhaal, gebaseerd op waargebeurde feiten, speelt zich af tijdens de Japanse bezetting van China, in de late jaren ’30. De jonge journalist George Hogg raakt betrokken bij het geweld als hij de beruchte massamoorden in Nanjing fotografeert en wordt ontdekt door de Japanners.

Nadat hij met behulp van rebel Chen weet te ontsnappen aan de dood, duikt hij onder op het platteland, tussen kinderen die door het geweld hun familie zijn verloren. Hoewel de kinderen hem eerst het leven zuur maken, weet Hogg hun vertrouwen te winnen door ze de aandacht te geven die ze missen. Als de oorlog zich ook op het platteland in hun leven dreigt te gaan mengen, besluit Hogg samen met de Amerikaanse verpleegster Lee de wezen langs de Zijderoute naar een veiligere plek te brengen. Wat volgt is een voettocht van duizend kilometer, door hoog en koud bezet gebied.

Hoewel de omschrijving mag klinken als een zoetsappige oorlogsfilm, zijn de ‘happy moments’ in dit verhaal schaars. De massamoord in Nanjing wordt gruwelijk hard in beeld gebracht en ook de rest van de film voorziet in onverwachte, ongelukkige wendingen. De lofspraak van de echte overlevenden aan het eind van de film zorgt er echter gelukkig voor dat de nare smaak niet blijft hangen en het verhaal van George Hogg en zijn ‘klein lange mars’ een heldenepos wordt.

Lees ook:Vanaf vandaag in de bios: Mao’s Last Dancer
Lees ook:Vanaf vandaag in de bios: The Karate Kid
Lees ook:‘Aftershock’: film over dodelijkste aardbeving ooit
Lees ook:Geen mc Donalds voor Chinese kinderen
Lees ook:Zilveren Beer voor Chinees drama Tuan Yuan

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “The children of Huangshi

  1. Terence

    Ik heb deze film gekocht toen ik vorig jaar in Beijing woonde en studeerde. (regio 6, maar dat doet het prima op de laptop->hdmi-kabel->flatscreen)
    Mooi verhaal, maar niet het beste wat ik geien heb tijdens mijn verblijf. Zelf was ik meer onder de indruk van Blind Mountain bijvoorbeeld.

      /   Reply  / 
  2. Jos

    “Red Cliff” al gezien? Ook op historische feiten gebaseerd van een paar honderd jaar ouder. Volgens zeggen de grootse en duurste film in China ooit en de moeite waard als je van het genre houdt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>