Liever een echte iPod of toch een namaakmodel?

In China worden ze overal verkocht, er zijn warenhuizen die er volledig op draaien en er zijn duizenden mensen die er dagelijks hun brood mee verdienen: namaakproducten. Volgens een bericht van de NOS worden er in de Europese Unie steeds meer in beslag genomen bij de douane. En raad eens waar de meeste nagemaakte iPods, cd’s, dvd’s, kleding, medicijnen, schoenen en tassen vandaan komen? Inderdaad, China.

Volgens de Algemene Rekenkamer werden er in 2000 68 miljoen namaakproducten onderschept. In 2008 echter werden er maar liefst 179 miljoen nagemaakte spullen in beslag genomen. Deze toename zou vooral te maken hebben met de toetreding van nieuwe lidstaten tot de Europese Unie en steeds meer bedrijven wijzen de douaniers erop dat hun dure merkproducten volop worden nagemaakt in het verre oosten. De volgende keer dus extra goed opletten als je op Schiphol landt en je tas vol zit met Nike schoenen, Adidas petjes en Puma t-shirts die je, met een beetje afdingen, op de markt in Shanghai of Beijing voor een ‘special price’ kon meenemen.

Lees ook:Peking is boos
Lees ook:Wilt u een iPad of toch liever een iPed?
Lees ook:Typisch censuurgeval in China
Lees ook:Geen Tiananmen herdenking voor Hong Kong
Lees ook:WK-gokkers in Aziƫ massaal gearresteerd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>